Парламентарните избори в Северна Македония ще са на 15 юли

Гражданите на Северна Македония ще гласуват на парламентарни избори след месец – на 15 юли, въпреки че броят на заразените от новия коронавирус не намалява чувствително.

Това се договориха в понеделник партиите в страната, като един от мотивите е именно пандемията – да има в Сокпие нормално функциониращо правителство преди есента, когато може да се появи втора вълна от COVID-19.

Изборите са важни и за опита на Северна Македония – най-новият член на НАТО, да преговаря за членство в ЕС.

“Не можем да понесем по-голяма криза от сегашната със служебно правителство и без парламент”, каза премиерът и лидер на социалдемократите Зоран Заев след среща с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мискоски. Прогнозите са тази година икономиката да се свие с 3.5%.

Кабинетът на Заев първоначално трябваше да проведе изборите на 12 април. Но се наложи тяхното отлагане заради пандемията, заразила по официални данни близо 4200 и убила 193-ма души. Тази вечер правителството поиска от президента Стево Пендаровски да въведе отново въведеното през март извънредно положение за 8 дни. Това е технически ход поради отсъствието на действащ парламент – за да се адаптират с укази изборният закон и санитарните мерки за провеждането на гласуването при необичайната ситуация.

Dnevnik.bg

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.