Румънци плащат най-много за ползване на пътищата у нас

На стойност над 392 млн. лв.са електронните винетки, купени от български и чуждестранни собственици на леки или тежки превозни средства през 2019 година.

Това е с около 35 млн. лв. повече от постъпленията от винетни стикери през 2018-а, отчитат от АПИ. Към приходите от такси за ползване на платената пътна мрежа трябва да се прибавят и над 7 млн. лв. от санкции – компенсаторни такси и глоби.

Общо 8,233 млн. броя е-винетки са купени през миналата година, от които близо 6 милиона са за леки автомобили. Отделно над 200 000 граждани получили електронни разрешителни за ползване на пътищата от агенцията за социално подпомагане. Приходите от леки автомобили за ползване на пътната мрежа са близо 270 млн. лв., а от тежките превозни средства – около 122 милиона.

Камионите и автобусите са предпочитали дневни е-винетки, особено тези с чуждестранна регистрация, за които България е само част от маршрута им. Шофьорите на леки автомобили са предпочитали седмични е-винетки, следвани от годишни и месечни. Таксата за уикендите, въведена за първи път миналата година, е избрана от малко над 600 хил. души. Близо половината от тях са шофьори на превозни средства с чуждестранна регистрация, като от тях най-много са от Румъния и Германия, следвани от Гърция.

Българските собственици или ползватели на пътни превозни средства са купили над 5 милиона е-винетки за над 317 млн. лв.

Цените на е-винетките за 2020 г. остават същите като през 2019 г. След въвеждането на тол системата пътните превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т ще преминат от винетна такса на тол такса т.е. ще плащат за ползване на пътната мрежа на база на изминато разстояние.

От АПИ напомнят на потребителите да бъдат внимателни при въвеждането на данните на автомобила и периода на валидност на новата е-винетка. Електронната система не позволява корекции в случай на грешки.

Kmeta.bg

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.