Изплатени са всички поискани средства за закланите прасета

През миналата седмица са преведени по 300 лева на общо 319 човека от Разградско, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните на днешното заседание на постоянната епизоотична комисия.

След това бе обсъден и допълнителен списък със 100 имена на собственици на прасета, които са ги заклали, но са пропуснали срока за подаване на заявления за подпомагане за дезинфекция, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Този проблем бе повдигнат на предходното заседание на комисията, след което областният управител Гюнай Хюсмен разговаря със заместник-министъра на земеделието, храните и горите Янко Иванов за възможността и тези хора да получат подпомагане за дезинфекция.

Днес бе решено ветеринарите и общинските управи да извършат съвместни проверки на тези стопани и след обобщаване на заседанието на комисията следващия вторник списъкът да бъде изпратен в МЗГХ.

Реклама:


От ОДБХ представиха и актуална справка за епизоотичната обстановка. През последната седмица нови случаи на африканска чума по свинете в региона не са установени, а в страната са само два. Според ветеринарите това показва, че се забавя ходът на разпространение на заболяването, но това не означава, че не трябва да се спазват превантивните мерки, напротив всички институции трябва да продължат да ги спазват и контролират. За заседанието следващия вторник във връзка с предстоящия старт на ловния сезон ще бъдат поканени представители на ловните дружества в Разградска област.

/e-Razgrad/

Снимка: Областна администрация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *