Изложби и концерти за Европейската нощ на музеите

На съвместна пресконференция  директорът на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“  Виолета Антонова в Община Разград и директорът на Регионалния исторически музей Галена Радославова

представиха програмата, с която Разград ще отбележи Европейската нощ на музеите и Международния ден на музеите, които през 2019 г. преминава под мотото „Музеите като културни центрове. Бъдещето на традицията.“. През тази година Денят ще се проведе на 18 май и в него ще се включат всички къщи музеи в града, които ще отворят вратите си безплатно и ще представят изложби, концерти и разнообразни арт прояви.

Галена Радославова съобщи, че инициативите ще стартират на 17 май, когато РИМ –Разград ще гостува на музея в Исперих с изложбата „Капанска сватба“ с анимация. На 18 май в Археологическия музей в Разград жители и гости на града ще имат възможността да видят постоянната експозиция „Следи от древността“– от 9:30 ч до 22:00 часа. В изложбата ще са огледало, меч и още два предмета, открити в Източния некропол на древния Абритус преди две години и успешно реставрирани в София. Същевременно в интерактивния музей ще бъде представена изложбата „С колесница през Европа“, а в музейния парк –лапидарна експозиция.

През същия ден от 10:00 часа до 22:00 часа ще бъдат отворени вратите с вход свободен на всички къщи музеи в града. В Етнографския музей желаещите ще имат възможността да видят експозицията „Духовната култура на капанците“, а в 16:00 часа в къща музей „Станка и Никола Икономови“ ще гостува писателката Светлана Дичева. В 17:00 часа в къща музей „Акад. Анание Явашов“ ще бъде представен концертът „Звездна хармония“.

Виолета Антонова припомни, че от 2017 година Разград също се включва в Европейската нощ на музеите с „Нощ на класическата китара“. И през 2019 г. инициативата ще се състои в къща музей „Димитър Ненов“ от 18:00 часа, а при лошо време  ще бъде в читалище „Развитие 1869“. Публиката ще има удоволствието да чуе на живо дуото китара и гъдулка /Петър Миланов и Христина Белева /, ще представят концерт в две части. В първата са включени класически, барокови, джаз и др. произведения, а във втората част – авторска музика на фолклорна основа.

В концерта млади таланти от класа по китара на Музикална школа „Илия Бърнев“ ще покажат резултатите от усвояването на инструмента.

В. Антонов обяви и предстоящи събития в културния календар на Разград. На 14 и 15 юни е Фестивалът „Античният Абритус“, в който тази година ще се включат 100 възстановчици от Италия, Румъния и България, които ще представят атрактивни моменти на исторически събития от древни епохи, ритуали, бойни техники, гладиаторски битки, занаяти.

А тазгодишното издание на Капанския събор в местността Пчелина е на Петровден – на 29 юни, когато е и празникът Петровден.

/e-Razgrad/

Hits: 12

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.