31-годишният Момчил Петров извади Богоявленския  кръст от водите на Пчелина

31-годишният Момчил Петров от Разград извади от яз. „Пчелина“ Богоявленския кръст днeс.

Редом с него в ледените води скочиха още 15 смелчаци. Момчил скача в язовира и миналата година, когато организаторите – Джипо Джипов, Христофор Илиев и Андрей Андреев, възкресиха забравена от четвърт век традиция в Разград.

Днес в  ритуала за Йордановден се включиха няколкостотин разградчани, които с „Българи, юнаци!“ огласяха Пчелина и подкрепяха смелите мъже. На хорото накрая най-малкият бе именикът Йордан – само на четири годинки. А в множеството имаше и бебе в количка. Край язовира бяха и кметът на Разград Денчо Бояджиев, и заместниците му Милена Орешкова, Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров.

Празникът започна с тържествен водосвет, отслужен от архиерейският наместник отец Георги и неговите благопожелания за всички на брега на язовира, техните семейства и роднини.

Реклама:


Момчил получи в дар кръста, изработен също от именик – Йордан от Ушинци, и икона. Останалите смелчаци се сдобиха с грамота за участието си в ритуала по хвърлянето на кръста.

На финала на плажа се изви кръшно българско право хоро, а за празничното настроените на всички имаше гайда и тъпан, буен огън, чай и греяно вино.

Организаторите на ритуалното хвърляне на Богоявленския кръст във водите на язовира на Пчелина изказват своята искрена благодарност на Община Разград и ОД на МВР, които  се включиха в организацията на празника с осигуряването на нужния ред при паркирането, линейка, спасители и водолаз, както и на всички свои приятели и съмишленици, които направиха празника възможен и красив.

/e-Razgrad/

Ползвани и снимки на Община Разград

One Reply to “31-годишният Момчил Петров извади Богоявленския  кръст от водите на Пчелина”

  1. Честит празник на всички! Трябва да се пазят традициите! И да се следват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *