2020 година за Капанския ансамбъл – турнета в чужбина и много участия в различни кътчета на страната

Новата 2020 година започна за Капанския ансамбъл с две предложения за пътувания в чужбина – на север и юг – в Румъния и Турция, и участие в предаване за фолклор на Българската национална телевизия.

Миналата седмица с директора на състава Светослав Митев се свърза Тодор Ангел, българин от Румъния, зам.-председател на Асоциацията на българите по света, с предложение за участие на ансамбъла в подготвян проект за румънско-български събор. Идеята за него се роди миналата година по време на турнето на Капанския ансамбъл и участие в Международния фолклорен фестивал в румънския град Търгу Жиу „Фолк приятели заедно“, символичен домакин на който бе ансамбъл „Дойна Горджулуйс“ с директор Георги Порумбел.

Участниците в събора задължително ще са в национални носии. Проектът е да се провежда веднъж в Румъния, веднъж в България. Към идеята вече са съпричастни Община Търгу Жиу и администрацията на окръг Горж, част от който е Търгу Жиу. Окръг Горж и област Разград са побратими от 2012 година, когато областен управител на Разград бе Наско Анастасов.

Крайната цел е по време на съборите да се събират заедно българи и румънци от цял свят, два народа –съседи и с обща история от хилядолетия.

Също миналата седмица гост на Капанския ансамбъл бе Елван Демир – режисьорка и телевизионна водеща в „Румели ТВ“ в Бурса. Тя остана очарована от видяното на обща репетиция на артистите в ансамбъла и отправи покана съставът да бъде гост на Международния фолклорен фестивал в Бурса през август. По всяка вероятност участието на капанци там ще бъде съвместно със сцена „Назъм Хикмет“ на Театрално-музикалния център.

Но преди това Капанският ансамбъл има ангажименти в различни места на България. На 12 февруари артистите ще бъдат в София за участие в популярното телевизионно предаване за фолклор „Иде нашенската музика“ на Българската национална телевизия. Поканата е на продуцента на предаването Даниел Спасов и се подготвя от почти година време. На следващият ден ансамбълът ще е на сцената в Дома на енергетика в Козлодуй, където в навечерието на Трифон Зарезан и Деня на влюбените ще изнесе самостоятелен концерт за жителите и гостите на крайдунавския град.

В предварителната програма на Капанския ансамбъл в близките няколко месеца са включени още два концерта в Шумен, Елхово, Кюстендил, Априлци, Мъглиж, Провадия, Първомай, Ахелой…

/e-Razgrad/

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.