Четиридневната работна седмица се хареса в пилотен проект във Великобритания

По-голямата част от десетки британски работодатели, които изпробваха четиридневната работна седмица, решиха да се придържат към нея и след края на пилотен проект, приветстван като пробив от активисти за по-добър баланс между професионалния и личния живот, предаде “Ройтерс”.

Служителите в 61 компании в цяла Великобритания са работили средно по 34 часа четири дни в седмицата в периода между юни и декември 2022 г. и са получавали досегашната си заплата. От тях 56 компании, или 92%, са избрали да продължат по този начин, 18 от тях за постоянно.

Проучването е най-голямото в света според Autonomy, базирана във Великобритания изследователска организация, която публикува доклада заедно с група учени и с подкрепата на базираната в Нова Зеландия група 4 Day Week Global.

Въпреки че констатациите може да са интересни за компании, които се борят за таланти, проучвания показват, че много малко други британски работодатели планират четиридневна седмица в близко време.

Проектът на Autonomy е обхванал общо 2900 служители в различни сектори, вариращи от финансовата компания Stellar Asset Management до дигиталния производител Rivelin Robotics и магазин за риба и пържени картофи.

Мнозинството смятат, че производителността е била запазена. Според персонала балансът между професионалния и личния живот се е подобрил, а данните показват, че в резултат на политиката за четиридневна работна седмица е много по-малко вероятно служителите да напуснат работата си.

Dnevnik.bg

Hits: 175

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.