10-годишният Викторио и любовта му към историята

152 преглеждания

Според много ученици историята са много дати, имена, събития, а това отегчава и я превръща в скучен учебен предмет. Но за едно десетгодишно дете историята постепенно и неусетно се превръща в хоби, а вече и в сериозно занимание.
Като временно увлечение и проява на краткотрайно любопитство тълкуват близките му това до момента, в който Викторио Борисов, ученик в четвърти клас в Кубрат, не спира да ги изненадва с поръчките си за книги на историческа тематика, символи, свързани с Първото и Второто българско царство, тортата по случай 10-я му рожден ден с лика на Цар Борис и Конституцията, купена от самия него преди десетина дни от местната книжарница.
Докато за деца на неговата възраст тези факти са трудни за разбиране, Викторио с лекота се впуска в още по-дълбоки води – поръчва си специалния брой на вестник „Днес“, който съобщава за смъртта на Борис III и с гордост разказва, за това си притежание. Изпраща въпроси на тема история за предаването „Семейни войни“ за рубриката „Попитахме 100 човека“. С гордост споделя, че сам е избрал въпроса „Кой български цар управлява най-кратко време?“.
Сред историческите личности любимци са му основателят на българската държана Хан Аспарух , Цар Симеон и Борис Трети.
От скоро събира Викторио монети и мечтае един ден да стане като големия историк Божидар Димитров и да пише съвременната история на България. В най-близко време мечтае да посети Рилския манастир и да отдаде почит към тленните останки на своя любим цар Борис III.

Д-р Надие КАРАГЬОЗОВА-Нади

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *