1 загинал, 9 ранени и разрушения след труса на о-в Крит

Училищата и хотелите са евакуирани

Един човек е загинал, а най-малко девет са ранените след земетресението от 6,5 по Рихтер, което разтърси гръцкия остров Крит. Министерството на гражданската защита потвърдиха смъртта на мъж, който е завършвал ремонта на църквата в град Аркалохори, когато е бил смазан от сриващия се купол.

Европейският средиземноморски сеизмологичен център съобщи, че земетресението е станало в 9,17 часа сутринта. Най-малко девет вторични труса също са били регистрирани в района, като най силното от тях е било с магнитуд 4,6.

По-рано Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) заяви, че земетресението е достигнало магнитуд 6,5, докато Геоложкото проучване на САЩ (USGS) казва, че трусът е бил със сила 6,0 по Рихтер.

„Това е земетресение, което не очаквахме, за момента има вторични трусове от 4,5“, казва сеизмологът Ефтимис Лекас, който определи изненадващото земетресение като „гръмотевица“.

Реклама:

Местните медии в Крит съобщават за значителни щети, с рухнали стени на стари каменни сгради, църкви и храмове в села близо до епицентъра на земетресението в източната част на острова. В момента текат спасителни операции в Аркалохори, който изглежда е най-силно засегнат от земетресението, както и в село Патсидерос. Местните власти твърдят, че има хора, затрупани под срутилите се сгради.

Според кмета на Миноа Педиадос, МанолисФрагакис, щетите в Аркалохори и околните райони са значителни и са засегнали и съвременните сгради, както и по-старите конструкции, стълбове и храмове. Има значителни щети и по водоснабдителните мрежи.

Междувременно кметът на крайбрежната столица на Крит Ираклион Василис Ламбринос заяви пред телевизия Скай, че няма съобщения от спешните служби за каквито и да било наранявания или тежки щети в града му, но потвърди, че всички училища са евакуирани, тъй като властите проверяват сградите за структурни повреди.

„Земетресението бе силно и продължително“, допълни той.

Dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.