Япония се подготвя да посрещне най-мощния тайфун от 60 години насам

Япония се подготвя за Хагибис  – най-мощния за последните 60 години тайфун.

Той се задава от югоизток с 25 км/ч и пориви на вятъра, достигащи скорост от близо 200 км. Националната метеорологична служба го сравнява с тайфуна Ида, който през 1958 г. отнема живота на повече от 1200 души. Близо 10 милиона души в страната се готвят за евакуация. Отменят се всички международни полети от летищата на столицата Токио. В града са затворени повечето ресторанти, магазини и аптеки.

Кореспондентът на Би Би Си в Токио Рупърт Уинфийлд описа ситуацията:

“Не съм виждам подобно нещо през годините, от които живея в Япония. През последните два дни хората панически изкупуват стоки от магазините – вода, мляко, полуготови макаронени изделия. Рафтовете с храна се изпразниха. Преди около час по-голямата част от системите на метрото и жп превоза в района на Токио бяха спрени напълно. Влаковете-стрели бяха спрени тази сутрин. Летищата в Токио почти не работят. Все още пристигат някои международни полети, но всички вътрешни са отменени. ”

Анулирани са и насрочените за днес квалификации от Формула 1 за Голямата награда на Япония, както и други спортни събития. Хагибис се очаква да достигне Токио около 15 ч. българско време.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.