Янаки Стоилов внася във ВСС искане за освобождаване на Иван Гешев

Правосъдният министър в служебното правителство Янаки Стоилов свиква Висшия съдебен съвет (ВСС) заради сигнал срещу Иван Гешев и ще поиска прекратяването на неговите правомощия като главен прокурор на Република България, предаде БТА.

Пред журналисти той обясни, че преди два дни при него постъпила информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за допуснати нарушения от страна на главния прокурор.

В сигнала имало данни за действия и бездействия на главния прокурор, които “съставляват тежко нарушение на служебните задължения” и действия, “накърняващи престижа на съдебната власт”, затова и Стоилов предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе за наличието на обстоятелства за предсрочно освобождаване на Гешев като главен прокурор.

Стоилов допълни на брифинга, че обобщил мотивите в няколко групи причини, като ще ги представи на самото заседание на ВСС на 22 юли. Информацията от Бойко Рашков надхвърля 100 страници, обясни правосъдният министър и каза, че става дума за разгласяване на данни от СРС и нарушаване на етичния кодекс на магистратите.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.