Ще проверяват свинарниците в задните дворове три пъти тази година

Драгомир Златев председателства проведеното днес заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Участието в него взеха представители на Областна дирекция по безопасност на храните, Областна дирекция „Земеделие“, Областна дирекция на МВР, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, държавните горски и ловни стопанства и общинските администрации в областта.

Д-р Юлиян Йорданов – началник отдел „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“ в  ОДБХ представи актуалната епизоотична обстановка в региона по отношение на африканска чума по свинете и птичия грип. Той информира, че ситуацията е спокойна и не са регистрирани нови случаи на тези болести в областта. Но въпреки това е задължително да се спазват превантивните мерки. А стопаните, които отглеждат птици за лични нужди, не бива да допускат излизането им извън дворовете, както и контакт между домашни и диви птици. Д-р Йорданов обобщи, че благодарение на усилията, които се полагат, не е допуснато разпространение на заболяванията, както в индустриалните стопанства, така и в задните дворове.

Обсъден беше Планът за действия в България по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди във връзка с африканска чума.

Д-р Върбан Белчев – директор на ОДБХ, обърна внимание, че по закон кметовете имат задължението да извършват инвентаризация всички лични стопанства. Българската агенция „Безопасност на храните“ има готовност за предоставяне на последните списъци на регистрираните стопанства.

Комисията взе решение да се проведе инвентаризация на свиневъдните обекти в област Разград три пъти тази година. Ще бъдат извършени проверки на депопулацията на задните дворове, ако те не са подновили дейността си. Ще се извърши проверка  и за останали, нерегистрирани по списъците от общините и населените места лични стопанства – задни дворове. Ще се засили взаимодействието с териториалните звена на МВР за борба с нелегалното преместване на прасета. Ще се проведат заседания и на общинските епизоотични комисии за запознаване с взетите решения на областната комисия и за предприемане действия за тяхното изпълнение.

/e-Razgrad/

Hits: 116

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.