Шпионски сметки: Паси преброи 68 руски агенти само в посолството в София!

В България има руски шпиони. Само в руското посолство в София са около 68 души. Извън него са няколкостотин и техните имена се знаят, настоя президентът на Атлантическия клуб у нас Соломон Паси.

“Имахме великолепната възможност по повод отравянето на Скрипал в Лондон да изгоним един-двама от тях, но не го направихме”, заяви бившият външен министър.

В същото време Паси подчерта, че има “много по-високо мнение за руското разузнаване”.

“То едва ли може да наеме шпиони, които да дойдат да обясняват, че не са шпиони”, посочи Соломон Паси.

“Ако аз съм човек на отмъщението, в момента ще ръкопляскам на това, което се случва. През 2005 г. същият този “русофилски кръг” ме обвини в шпионаж в полза на Израел заради това, че като външен министър бях премахнал възможността Русия да има достъп до тайните на МВнР”, каза още Соломон Паси пред bTV.

Той иронизира русофилите у нас, като посочи, че такива у нас няма, защото, ако са – то децата им няма да учат на Запад, а в Русия.

Притеснението му идвало от факта, че руската пропаганда била по-агресивна и мощна от когато и да било досега.

“Руската пропаганда атакува умовете и сърцата на младите хора”, допълни Соломон Паси.

Вчера прокуратурата повдигна обвинение в шпионаж на председателя на Национално движение “Русофили” Николай Малинов, след което бе освободен с гаранция от 50 000 лв. “В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин. Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем”, заяви Цацаров.

Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания, пък е с наложена от ДАНС забрана за влизане на територията на страната за срок от 10 години.

Самият Решетников заяви, че кампанията “руски шпиони” е дело на американците.

Руският сенатор Константин Косачов е разтревожен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че е готов да ги защитава, включително по обществено-политическа линия.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.