Шефът на комисията за потребителите се оплака от политически натиск

Има политически натиск върху Комисията за защита на потребителите (КЗП) и опит да се блокира работата й.

Това обяви на извънреден брифинг директорът на комисията Иван Френкев. По думите му има безпрецедентна ситуация, в която “се търси отговорност на КЗП защо си върши работата”.
“В сигнал до инспектората се казва, че КЗП не е компетентна да извършва проверки за продажбата на райски газ. Темата беше повдигната лично от омбудсмана Диана Ковачева в писмо до комисията с молба да осъществим надзор”, обясни той.
Френкев поясни, че в Закона за защита на потребителите има раздел “Обща безопасност на продуктите” и при липса на изрично секторно законодателство се прилага общият закон. “Проблемът с продажбата на райския газ е от изключително висок публичен интерес и засяга здравето и живота на децата”, допълни директорът на КЗП.
Той посочи, че благодарение на бързите действия и проверките на инспекторите на Комисията продажбата на райски газ е била ограничена.
Втора точка в сигнала до инспектората била по повод програмата за наблюдение на цените на 12 вида стоки от първа необходимост, която КЗП осъществява. “В България има пазарна икономика и КЗП не се меси в ценообразуването, но ние сме длъжни да проверим дали при прилагането на специалните антокризисни мерки и при обявяването на промоции потребителите са защитени и цените са правилно обявени”, заяви Френкев.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.