Швеция: Приемането на България и Румъния в Шенген зависи от Австрия и Нидерландия

ПОСЛАНИК ДАНИЕЛСОН ПОСОЧИ, ЧЕ ПО ВРЕМЕ НА ШВЕДСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НЯМА ДА ИМА ЗАВЪРШЕН ПАКТ ЗА МИГРАЦИЯТА, А ВЕРОЯТНО НЕ И ПРЕДИ 2024 Г.

Ларс Даниелсон – постоянният представител на Швеция в Европейския съюз, отбеляза, че приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство зависи преди всичко от заинтересованите страни, като посочи Австрия и Нидерландия, които се противопоставиха на предложението тези две източноевропейски държави да станат членове на зоната.

Според Даниелсон, чиято страна пое ротационното председателство на Евросъюза от началото на 2023 г., България и Румъния ще станат членове на Шенген, след като Австрия и Нидерландия дадат зелена светлина, което може да означава постигане на споразумение по отношение на миграцията, съобщава SchengenVisaInfo.com.

“Не виждаме смисъл да го включваме в дневния ред, докато не стане ясно, че има разумен шанс да получим одобрение в Съвета. Така че ще се опитаме да го направим по време на шведското председателство, но не мога да гарантирам, че това ще се случи”, заяви той.

През декември миналата година Австрия и Нидерландия се противопоставиха на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, а ако Австрия настоява да разреши разширяването на Шенген след постигането на подходящо споразумение за имиграцията, приемането на Румъния може да бъде отложена поне за следващата година.

Това обаче е много малко вероятно да се случи. Той добави, че по новите политики ще се работи до юли, когато Испания ще поеме председателството на ЕС за втората половина на 2023 г.

Vesti.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.