Швеция обяви край на пандемията, “каквато я познаваме”

Швеция взе решението да се откаже от почти всички ограничения и предлагани тестове въпреки предупрежденията на учени в страната.

Натискът върху здравната система остава, но ваксините и вариантът Омикрон са фактор за намаляване на случаите на тежко протичане на болестта, както и на смъртните. Това бе причината Стокхолм днес да изпълни заявеното по-рано и да отмени ограниченията – тавана за броя на участници в събития, социалната дистанция, масовото тестване.

“Достигнахме момент, когато цената и целесъобразността на тестването вече не са оправдани,” каза тази седмица ръководителката на Шведската агенция за обществено здраве Карин Тегмарк Висел пред националната телевизия Ес Фау Те. В Швеция имаше мобилни пунктове за тестване, а комплекти се доставяха по домовете в опит да се проследи заразата.

 

Особеният подход на Швеция

Швеция направи впечатление в борбата с пандемията още през пролетта на 2020 г., когато се отказа от идеята за локдаун и приложи по-гъвкав подход с доброволни предписания. За това страната плати известна цена – по-висока смъртност и то особено в домовете за възрастни (спрямо съседните скандинавски и много европейски страни) – но здравната ѝ система устоя на натиска.

Сега страната, докато отменя мерки подобно на други европейски държави, първа говори за “край на пандемията” в сегашния ѝ вид, но има предвид не разпространението на вируса, а начина, по който той оформя публичното пространство.

“Такава, каквато я познаваме, бих казала, че пандемията е свършила,” казва в интервю за “Дагенс нюхетер” здравният министър Лена Халенгрен. “Не че пандемията е свършила, но по начина, по който я познаваме – с ограниченията, вече е приключила, каза още министърът.

Освен това по думите ѝ правителството би искало COVID-19 официално да спре да се смята за опасно за обществото заболяване – идеята е “тази категоризация да бъде отменена в края на март”.

За неваксинираните обаче ще има известни препоръки.

 

Разнопосочни мнения

Близо 2200 души обаче още са в болница. Това е сходен брой с този от третата, по-тежка вълна, и за поддръжниците на правителството е знак, че въпреки по-голямата заразност на Омикрон не се създава допълнително натоварване за здравната система.

“Ройтерс” отбелязва, че едновременно с това никой не знае точният брой на заразените от известно време, след като безплатното тестване бързо бе ограничено в началото на февруари, а от днес спира напълно.

Пред агенцията Фредрик Елг, вирусолог от университета в Умео и критик на отказа от локдауни, казва, че болестта остава “огромо натоварване върху обществото”. “Трябва да имаме малко повече търпение, да почакаме поне още няколко седмици. А и сме достатъчно богати, за да продължим с тестването.”

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.