Швеция е чудесна страна за отглеждане на деца

Швеция е първата страна, забранила шамарите като възпитателен метод. И днес тя прави много за благото на децата: ниски такси за детските градини, безплатен обяд в училище. И още. Но напоследък се откроява един проблем, разказва “Дойче веле”.

Децата в Швеция трябва да са много благодарни на Астрид Линдгрен. Не само за любимите персонажи, които популярната авторка е създала, но и затова, че много по-рядко ядат бой от останалите деца по света.

В края на 70-те години на миналия век Линдгрен стартира инициатива за забрана на насилието като средство за възпитание. Речта на шведската писателка при получаването на Наградата за мир на германските книгоразпространители през 1978 е решаваща. Една година по-късно Швеция става първата държава, забранила шамарите като възпитателен метод със закон.

 

Максималната такса за детска градина: 150 евро

Днес Швеция може да се похвали и с друго: там всяко дете има право на място в детска градина веднага щом навърши 18 месеца. А максималната такса е 150 евро на месец – доста изгодно, сравнено например с Германия.

“Швеция е чудесна страна за отглеждане на деца”, казва Кристофър Блидберг, който работи в голяма електрокомпания в Швеция. 39-годишният мъж се е възползвал от бащински отпуск в продължение на единадесет месеца. “Всички в компанията реагираха положително. Това, че излязох в отпуск по бащинство със сигурност няма да навреди на кариерата ми.”

Когато малкият му син е болен и не може да отиде на детска градина, Кристофър може да остане вкъщи или просто да прекъсне работна среща. Днес в Швеция е напълно нормално и мъжете да се грижат за настиналите си деца, казва той.

 

Образованието: безплатно за всички

Шведската държава инвестира много средства в децата. Това е видно и по време на пандемията. Училищата останаха отворени за учениците до девети клас. Решение, което предизвика много критика. Но идеята зад него е проста: Какво ще се случи с децата, особено от социално слаби семейства, когато училищата затворят врати? “Особено в наше време децата имат нужда от обичайното си ежедневие”, казва директорът на училище в Стокхолм Микаел Калменщам. Самият той се е разболял от Ковид-19, но в края на пролетта учениците в неговото училище са били здрави. “Почти никое дете нямаше отсъствия.”

За да затворят училищата, е необходим специален закон. Защото в Швеция всеки има право на образование. Ако не в училище, то поне дигитално у дома. И още нещо се регулира от държавата: за семействата образованието трябва да е напълно безплатно. Това означава, че учениците получават безплатно дори учебни помагала, химикалки, тетрадки, книги, училищни обяди, а след 10 клас и карта за местния обществен транспорт. Възможностите за образование на нито едно дете не трябва да бъдат ограничавани заради социалния му произход.

 

120 дни платени болнични за дете годишно

Социалдемократичната държавна политика, която се води десетилетия наред, е осигурила и още нещо: родителите имат повече време за децата си, въпреки че работят. Родителите могат да излязат в платен отпуск по майчинство/бащинство в продължение на 480 дни. През това време те имат право на 80% от заплатата си, но максимално близо 3000 евро на меец. Много компании обаче дори доплащат до 100 процента през първите шест месеца. Същото е и с Кристофър Блидберг. “За мен това не беше важно, исках да установя връзка с малкия ми син”, споделя бащата.

Ако пък детето е болно, заплатата не се изплаща от работодателя, а от социалното осигуряване – родителят има право на 120 дни платени болнични годишно на дете.

Единият от родителите може да вземе платени болнични за детето си дори и ако неговата детегледачка е болна и не може да се грижи за него.

Шведското правителство предлага и безплатна помощ за деца в нужда или при въпроси относно здравето, секса и връзките. Означава ли това, че в страната на Астрид Линдгрен всичко върви по мед и масло? За съжаление не.

 

Насилието и детската престъпност растат

“Тук в Лидингьо наскоро беше застреляно момче – само на 300 метра от нашата къща”, разказва Кристофър. Нарастващото насилие между уличните банди в Швеция го тревожи. През лятото пък 12-годишно момиче беше застреляно в южната част на Стокхолм. Очевидно попаднала в размяна на огън между две съперничещи си банди. Убиецът все още не е заловен.

Колко щастливо е детството в Швеция зависи от квартала, в който семейството живее. Децата в предградията на Стокхолм или в квартал Розенгард в Малмьо растат в паралелен свят. През последните три години престъпленията с наркотици и насилие сред децата под 18-годишна възраст са се увеличили. “Толкова случаи досега не сме виждали. Нещо се променя”, казват от полицията.

Въпреки това Кристофър Блидберг не позволява на тревогата да го обземе. Швеция продължава да е една от най-добрите страни за отглеждане на деца. Затова скоро синът му Александър може да се сдобие с братче или сестриче.

Кристиан Щихлер, Дойче веле

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.