Чиновник от военното министерство замесен в истерията с отнемането на деца

Служител от пресцентъра на Министерството на отбраната е сред хората, разпространявали фалшиви новини как ще бъдат отнемани деца от родителите им.

Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев  на брифинг в Министерски съвет по повод паниката в Сливен и Ямбол, при която родители опразниха три училища от страх, че ще им бъдат отнети децата.

“Разговарях с колегата Каракачанов, той обеща да провери и да вземе мерки. Доколкото знам, това не е единственият служител на държавна служба, който има съпричастност, което е недопустимо.”, заяви Дончев.

“Ако някой се е заигравал с темата, ще бъдат взети мерки”, ангажира се и Каракачанов.

В организирането на истерията са участвали както външни фактори, така и български политици, чиновници и евангелски пастори, заяви още Дончев. “Това е кампания, която продължава с месеци”, заяви още вицепремиерът.

“Това има всички белези на масова истерия. Това не се случва от само себе си, това е добре организирано. И не, не сме го проспали, следим го от няколко месеца, включително и със службите. Това е много добре режисирано мероприятие, организирано в социалните мрежи. И друг път са опитвали – като например със слухове, че се пускат отрови от самолети, но този път е успешно, защото българинът е много чувствителен за децата си – “Торбалан идва през нощта и взема децата”. Защо да ги вземаме, какво да ги правим? Трябва да успокоим хората, в случая става дума за ирационални емоции, заяви Дончев.

“Всякакви глупости съм виждал, но това мина всички граници. Това има за цел да държи хората в подозрения, паника и страх, а това вече не е политически въпрос”, коментира вицепремиерът, като призова медиите да помагат истината по случая да излезе наяве.

Вицепремиерът се учуди, че как е възможно образовани хора да го питат “Ще ми отнемат ли детето, ако нямам кола” или “Ще ми отнемат ли детето, ако пуша”. “Занятието, което упражнявам, ме е накарало да не съм толкова чувствителен – слушал съм всякакви глупости, но това мина всички граници”, възмути се той.

 

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.