Четири номинации за „Почетен гражданин на Разград“

С пълно единодушие днес Постоянните комисии по култура и законност към Общинския съвет приеха на общо заседание номинациите за удостояването със званието „Почетен гражданин“ на четирима разградчани.

  • Александър Александров – изявен деятел в областта на българския футбол и общественик, допринесъл с голямата си амбиция и труд за  успешното развитие на ПФК „Лудогорец 1945“ като футболен хегемон, утвърждаващ спортния престиж на Разград в национален и международен мащаб.

  • Д-р Нейко Стоянов – учен в областта на химията и химичните технологии с изключителен принос в създаването, утвърждаването и развитието на Филиал – Разград на Русенския университет „Ангел Кънчев“ като водеща образователна институция. Професионалист от най-висока класа, допринесъл за обогатяването на научната дейност във Филиала,  вложил своя дял в утвърждаване името на учебното заведение в национален и международен мащаб като център за наука и социално значима структура за младите хора.
  • Д-р Мария Пеева –председател на Областния съвет на БЧК – Разград, инструктор по водно спасяване с 20-годишна практика и лектор по първа долекарска помощ към БЧК. Носител на званието „Заслужил деятел на БЧК“. Лекар анестезиолог с дългогодишна общественополезна дейност и активен принос в развитието на медицината. Професионалист с образцова практика, спасила живота на много хора.
  • Никола Икономов /посмъртно/ – учител, народен будител, виден възрожденец. Радетел на просветното и културно дело, както на Разград, така и на цялата страна, активен в църковната борба, съпричастен с революционното дело. След Освобождението е избран за депутат във Великото народно събрание. Просветител, книжовник, духовник – истински реформатор, отдал живота си в служба на хората от града.

Предстои номинациите да бъдат гласувани на тържествената сесия на Общинския съвет на Разград на 27 януари и връчени на тържествена церемония – част от програмата на тържествата за Деня на Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 0

2 Replies to “Четири номинации за „Почетен гражданин на Разград“”

  1. Можеше и поп Иван Самоковлийски – поборник за национално освобождение с къща-музей в с. Пороище да го предложат. Ама понеже е прадядо на бившия кмет на Разград д-р Валентин Василев при сегашната комуняшка общинска управа това няма как да стане. Срамота!

    1. Господине/госпожо, предложенията за удостояване на някого със званието “Почетен гражданин” се правят от граждани или инициативни комитети, не от общинската администрация. Направете вашето предложение догодина и то със сигурност ще бъде разгледано. А ако е добре обосновано, ще бъде и гласувано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.