Четиридневна работна седмица срещу кризата? В Германия е възможно

Четиридневна работна седмица – тази идея се обсъжда в Германия като отговор на икономическите трудности, причинени от коронавируса.

Предложението дойде от най-големия профсъюз – IG Metall и бе посрещнато със смесени реакции. Министърът на труда го одобри.

Средната работна седмица в страната е 34.2 часа и тя е една от най-кратките в Европа. Идеята на IG Metall е, че ако тя се съкрати още, ще се ограничи загубата на работни места в автомобилната индустрия. Председателят му Йорг Хофман коментира наскоро пред в. “Зюддойче цайтунг”, че заплатата обаче не бива да бъде намалявана заедно с часовете.

Влиятелният съюз представлява работници от металургията и електрическия сектор и през 2018 г. успя да извоюва на работниците правото да намалят дължината на работната си седмица от 35 часа на 28 в продължение на две години, за да може дейността им да бъде по-гъвкава, особено ако полагат грижи за член на семейството.

IG Metall е на мнение, че предложеното сега орязване на часовете може да запази работните места на квалифицираните работници, които ще са необходими за прехода към произвеждането на електромобили.

Министърът на труда Хубертус Хайл не е против – той коментира, че би се съгласил, стига бизнесът да одобри идеята и да бъде увеличено заплащането на час за работниците, така че те да не губят пари. Германия вече има финансова схема за опазване на работните места, която вероятно ще удължи на общо 2 години. Тя е популярна в производствения сектор.

Конфедерацията на асоциациите на германските работодатели обаче предупреди, че четиридневна работна седмица само ще влоши шока от кризата. Членовете на тази организация създават около 70% от работните места в страната.

Концепцията за по-кратки работни часове не е нова – миналата година японското подразделение на “Майкрософт” каза, че продажбите са скочили с 40% при експеримент с тридневен уикенд на работниците, без обаче заплатите им да бъдат намалявани. Финландският премиер Санна Марин също говори наскоро (в програмна реч пред партията си) за евентуално намаляване на работния ден от осем на шест часа.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.