Четиридневната работна седмица имала поразителен успех в Исландия

Изпитанията за четиридневна работна седмица в Исландия са имали “поразителен успех” и са довели до това, че много работници преминават на по-кратки часове, предаде Би Би Си.

Изпитанията, при които на работниците се плащаше една и съща сума за по-кратки часове, се проведоха между 2015 и 2019 г.

Производителността остава същата или подобрена на повечето работни места, казват изследователите, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

В момента се провеждат редица други изпитания по целия свят, включително в Испания и от Unilever в Нова Зеландия.

В Исландия изпитанията, проведени от Общинския съвет на Рейкявик и националното правителство, в крайна сметка включиха над 2500 работници, което възлиза на около 1% от работещото население на Исландия.

Много от тях са преминали от 40-часова седмица към 35 или 36-часова седмица, заявиха изследователите от британската организация Autonomy и Асоциацията за устойчива демокрация (Alda) в Исландия.

Изпитанията са довели до това, че синдикатите предоговарят работните модели и сега 86% от работната сила на Исландия или е преминала към по-кратки часове за същото заплащане, или ще получат правото на това.

Работниците съобщават, че се чувстват по-малко стресирани и казват, че тяхното здраве и баланс между професионалния и личния живот са се подобрили.

„Това проучване показва, че най-големият в света опит за по-кратка работна седмица в публичния сектор по всички показатели е непреодолим успех”, заяви пред Би Би Си Уил Строндж, ръководител на Autonomy

“Публичният сектор е узрял, за да бъде пионер в по-кратките работни седмици – и могат да се извлекат уроци за други правителства.”

Испания тества четиридневна работна седмица за компании отчасти поради предизвикателствата на коронавируса.

А Unilever в Нова Зеландия също дава възможност на персонала да намали часовете си с 20%, без това да се отрази на заплащането им.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.