Череп на мозазавър, челюсти от древни котки, акули, китове и черупки на морски охлюви в Етнографския музей

„Представяме една уникална изложба от колекциите на любители от страната за една все още не добре проучена част от древната история на Земята – палеонтологията – наука за изкопаемите вкаменелости на животни и растения от минали геоложки епохи, за откриването на условията и причините за еволюцията им.

С представените тук експонати искаме да покажем част от този древен необятен свят, да хвърлим светлина в мрака към праисторическите животни и растения в еволюцията на нашия дом Земята“, каза на откриването на изложбата директорът на Регионалния исторически музей в Разград Таня Тодорова.

Гости на церемонията в Етнографския музей бяха областният управител на Разград Драгомир Златев, представители на отдел „Култура“ в Община Разград, разградчани, немалка част от тях – с децата си.

Шестима любители на палеонтологията от цялата страна показват част от своите колекции от растения и животни, живели преди милиони години. Никола Карапетков от Кърджали е подредил във витрините  череп на мозазавър и скелет на кейчозавър, криноид /животно, изглеждащо като водна лилия/ и зъби от мегалодон /праисторическа акула/; Слави Славчев от Видин – амонити – изчезнал подклас мекотели от клас главоноги, открити по нашите земи; Димитрис Фитакис от София гостува в Етнографския музей с морски таралежи, също от България„ Асен Христов от Провадия – наутилуси /морски главоноги/, а Димитър Димитров от Годеч – зъб от мамут, кости от нотозавър /най-старите, открити у нас/, челюсти от хищна котка и кит /открит край Видин/.

Основният инициатор двигател на фосилната изложба – Пламена Петкова от Исперих, представя морска фауна – гастроподи /морски охлюви/ както долна челюст от бизон. На откриването на изложбата пред присъстващите тя изнесе прелюбопитна беседа за стореното от нея и колегите и в откриването, изучаването и запазването на вкаменелостите от древността. Според нея дори на фантастиката не и достига фантазия да си представи какво се случвало на древната ни планетата преди по нея да закрачат мамутите и пещерните мечки.

Изложбата ще бъде отворена до 26 май. Регионалният исторически музей кани разградчани и гостите на града и особено учениците да посетят Етнографския музей и да се пренесат с „машината на времето“ в ерата на зараждащия се живот на Земята.

Входът е два лева за възрастни и лев – за деца.

Още снимки от изложбата може да видите ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 76

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.