Част от руските сили в близост до Украйна се връщат в базите си

Русия заяви днес, че някои сили, разположени близо до Украйна, започват да се връщат в базите си – ход, който може да доведе до намаляване на търканията между Москва и Запада.

“Подразделенията на Южния и Западния военен окръг, след като изпълниха задачите си, вече започнаха да се товарят на железопътен и автомобилен транспорт и днес ще започнат да се придвижват към военните си гарнизони”, заяви говорител на министерството на отбраната.

Коментарите, предадени от руските информационни агенции и цитирани от АФП, идват преди насрочената среща между германския канцлер Олаф Шолц и руския президент Владимир Путин за намаляване на напрежението във връзка с Украйна.

Струпването на около 100 000 руски войници около бившата съветска държава подтикна европейските лидери и Вашингтон да предупредят за мащабни икономически санкции, ако Русия ескалира продължаващия сепаратистки конфликт в Украйна.

Напрежението се изостри от руските военни учения, включително в близост до Украйна и в Беларус, където според Съединените щати около 30 000 военнослужещи участват в учения, планирани да продължат до 20 февруари.

На среща с Путин по-рано тази седмица руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че някои от руските военни учения скоро ще приключат.

Междувременно министърът на отбраната на Украйна заяви в понеделник, че е разговарял с беларуския си колега и е получил уверения, че няма заплаха за Киев от беларуска територия.

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.