Централният банкер на Турция изгуби поста си ден, след като вдигна лихвата

Управителят на централната банка на Турция успя да се задържи на поста си само 4 месеца и снощи бе сменен от президента Реджеп Тайип Ердоган с бивш депутат.

Това стана, след като банката повиши основния лихвен процент с 200 базисни пункта.

Наджи Агбал успя за краткия си мандат да повиши стойността на турската лира с 20%, но напоследък инфлацията отново се увеличи заедно с дефицита по текущата сметка и притеснения за натиска, идващ от доходността на американските държавни облигации.

Постът е поверен на проф. Шахап Кавчъоглу, депутат от Партията на справедливостта и развитието през 2015-2018 г, а преди Агбал (бивш финансов министър по същото време) управител на банката бе Мурат Уйсал.

Валутните пазари очакваха вдигане на лихвата със 100 базисни пункта и Агбал ги изненада като вдигна лихвата до 19%. Откакто пое хоста в началото на ноември, централната банка на няколко стъпки повиш илихвения процент с общо 875 базисни пункта.

Пазарите реагираха с одобрение, защото така турската лира се превърна в една от най-привлекателните за тях в четвъртък. Доходността е много атрактивна не само в номинални изражения, но и в реални, ако в следващите месеци инфлацията започне да намалява, коментира за “Ройтерс” Пйотр Матис, старши стратег повалутната търговия за Централна и Източна Европа в Rabobank.

Ердоган обаче е известен от годни привърженик на това растежът на една от 20-те най-големи икономики в света да се финансира благодарение поддържането на много ниски лихвени нива, за да се стимулира кредитирането.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.