Ценни документи от Държавния архив са подредени в изложба в Разград

Ценни документи, съхранявани в системата на Държавна агенция „Архиви“, са подредени в изложба във фоайето на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград.

Изложбата „Съкровищата на държавните архиви“ е посветена на 70-годишнината от създаването на българските държавни архиви в единна система.

На откриването присъстваха директорът на Държавния архив в Разград Георги Атанасов, директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова, директорът  на библиотеката Димитър Петров, граждани и служители на библиотеката.

В наредените табла с постери се вижда ясно, че главната и неизменна във времето задача е съхраняването на националното документално наследство на страната. Целта на експозицията е да представи най-уникалните и особено ценни документи, които се съхраняват в 29-те архива от системата на държавните архиви.

Посетителят се пренася неусетно в света на свидетелства с писмен и снимков материал, които разкриват духа на времето, в което са създадени и представят същността на историческите процеси на всички нива – както държавни документи и договори, изиграли роля на политическата родна и международна сцена, и пряко свързани с историята на България, така и такива, които отразяват живота и съдбите на обикновените хора – регистри, лични дневници, снимки и др.

Сред най-впечатляващите архивни материали са Попгладичовият препис на „История славянобългарска“ от 1809 г., дневникът на Ботевата чета, воден от Йордан Кършовски, снимки и писма на Васил Левски и Стефан Стамболов, решението на Първото Велико народно събрание за избиране на Александър Батенберг за княз на България. И още: Търновската конституция на Княжество България, приета на 16 април 1879 г., нейните изменения от 1893 г. и 1911 г. (Сребърната конституция), както и тази от 12 юли 1991 г. Представени са също Държавният печат от 1879 г., Манифестът за провъзгласяване на независимостта на България, писмо от Гоце Делчев до неговия съратник Никола Александров от Враца, Цетинският псалтир от 1495 г. Място е заделено и за фермани за строежи на храмове, семейни книги и църковни регистри, множество уникални и интересни фотографии и стари богословски текстове.

В таблото на Държавния архив в Разград са султанският ферман за построяване на християнски храм в с. Торлак (Цар Калоян) от юни 1865 г., рапорт на Поповския околийски началник до Разградския окръжен управител за пропаганда от страна на свещениците в околията срещу промяна на чл. 38 от Търновската конституция от 9 април 1893 г., писмо на Разградския окръжен управител до министър Стефан Стамболов за политическа принадлежност на членовете на изборните бюра в Разград, Попово и с. Кеманлар (Исперих) от 16 април 1893 г. Тук са и снимки на Александър Стамболийски с активисти на турското население от Разградска околия от 31 май 1923 г., на селяни от с. Дряновец, Разградско в капанска носия от 1925 г., Колоездачната обиколка на България, 1934 г., снимки от награждаването на победителя Стефан Градинаров – Чолака в центъра на Разград през 1934 г. и на доброволци от Разград в 19-ти Шуменски полк, участници във Втората световна война, 1944 г.

/e-Razgrad/

Hits: 112

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.