Цената на Световното в Катар – по-скъпо от всичките 21 досегашни Мондиала, взети заедно

Колко пари смятате, че ще погълне Световното първенство по футбол в Катар, което започва в края на тази седмица? Според някои експерти то ще бъде по-скъпо от всичките провели се дотук 21 Мондиала, взети заедно.

Все още не е ясно колко точно ще струва Световното първенство по футбол в Катар. Но едно е сигурно: това ще е най-скъпият Мондиал в близо 100-годишната история на първенството, което се провежда за първи път през 1930 година в Уругвай. Според някои оценки турнирът тази година ще струва повече от всички 21 предишни, взети заедно, пише Дойче веле. Според експерти разходите могат да надхвърлят 200 милиарда долара. За справка, последните две първенства – в Бразилия (2014) и в Русия (2018) – струваха под 15 милиарда долара.

Инфраструктурни проекти за над 200 милиарда

Дан Плъмни, експерт по спорт и финанси в университета “Шефилд Халам“, казва, че още през 2010 година, когато Катар е избран за домакин на Мондиала, се е очаквало разходите да достигнат 65 милиарда долара. А сега те вече надхвърлят 200 милиарда. “От гледна точка на разходите това ще е най-скъпото световно първенство”, казва Плъмни. “А все още не знаем колко наистина ще излезе накрая”.

Генералният секретар на организационния комитет Хасан Ал Тауади казва, че само инфраструктурните проекти, които са реализирани откакто емирството е избрано за домакин, възлизат на над 200 милиарда долара. Сред тях са ново метро, международно летище, около 100 нови хотела, нови пътища и тематични паркове. Повечето от тези инвестиции са част от мащабен проект, наречен “Национална визия за Катар 2030”. “Световното първенство по футбол се превърна в катализатор за желанието на Катар да развие инфраструктурата си”, казва Кийрън Магуайър, която е експерт по футболни финансови въпроси в университета в Ливърпул. “И в сравнение с останалите турнири това е много по-скъпо”.

За Катар цената не е от значение

Тези инвестиции ще доведат до огромен минус за Доха, казва Дан Плъмни. Но те не се интересуват от това, тъй като богатият на газ полуостров разполага с огромни ресурси. Според Плъмни целите, които Катар преследва, не са комерсиални. “Международните отношения са основният мотив за провеждането на събитието. Парите със сигурност не са проблем за катарците. Очевидно е, че страната може да си го позволи и е готова да поеме гигантските разходи. В много отношения Световната купа през 2022 г. е финансова аномалия.”

Ключов е въпросът какво наследство ще остави турнирът в Катар. Става дума за това дали той ще донесе осезаемо подобрение на обществото, напредък, който оправдава разходите. Това е сериозно предизвикателство за всички световни турнири, но в случая с Катар има сериозни съмнения. Най-очевиден е примерът със стадионите. Седем от осемте съоръжения, на които ще се играят мачовете от първенството, изникнаха от нищото. Според правителството изграждането им е струвало 6,5 милиарда долара. След като турнирът приключи, едва ли тези стадиони ще се използват за нещо. И други домакини на световни първенства са имали сходен проблем, но Катар бие всички: на три от стадионите ще продължат да се провеждат мачове, но пет ще бъдат демонтирани, използвани за други цели или драстично намалени.

Кийрън Магуайър смята, че с тази нова инфраструктура Катар ще кандидатства за домакинство на големи европейски турнири – като Шампионска лига и Лига Европа.

Хиляди гастарбайтери са починали?

Въпросът за разходите дори остава на заден план пред темата за съдбата на чуждестранните работници, които работят в Катар в последните десет години. Държавата е обект на сериозна критика от международните правозащитни организации за начина, по който се отнася с тези работници.

През 2016 година “Амнести интернешънъл” обвини Катар, че за изграждането на стадион “Калифа” се използва принудителен труд. Има информация и че хиляди чуждестранни работници са умрели от 2010 година насам. По информация на “Гардиън”, публикувана през февруари 2021 година, в периода 2010-2020 около 6500 работници от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка са починали в Катар. Според правозащитници голям брой от тях са пристигнали в Катар заради подготовката за Световното първенство по футбол.

Въпреки опитите на емирството в последните години да реформира пазара на труда, според “Амнести Интернешънъл” проблемите са все така сериозни. “Нарушенията на човешките права продължават да са все така сериозни”, заключи организацията през октомври.

При всички случаи ФИФА ще спечели пари

Но за ФИФА – Международната футболна федерация, която организира турнира – нито смъртта на работниците, нито огромните харчове имат някакво значение. Дан Плъмли посочва като обяснение предишната Световна купа в Русия през 2018 г., която донесе на федерацията много пари.

“За ФИФА световните първенства са основата на приходите им, те ги използват, за да плащат за всички свои дейности през четиригодишните цикли”, казва Плъмли, като посочва приходите от Световното първенство в Русия, които значително надхвърлиха очакванията. “Това Световно ще бъде подобен успех за ФИФА. Събитието може да е много скъпо за Катар, но ФИФА е заинтересована да гарантира, че Световната купа ще бъде успешна. Разбира се, федерацията не трябва да се тревожи за разходите”.

Dnes.bg

Hits: 142

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.