Христо Иванов се обяви за създаването на траен политически субект, който да може да управлява самостоятелно

Длъжни сме да създадем траен системен политически субект, който да може да гарантира на цяло следващо поколение геополитическата ориентация на страната.

Не за един мандат, не между два служебни кабинета, не за няколко месеца. Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в предаването “Въпросите” по ТВ1, съобщава пресцентърът на формацията. Според Иванов такъв коалиционен субект трябва да може да направи заявка за самостоятелно управление, да може да поставя условията.

“Наличието на такъв субект означава, че от началото на кампанията няма да стои изобщо въпросът дали ГЕРБ ще финишира първи. Това ще означава да не разделяме избиратели, които мислят по един и същи начин”, обоснова се Иванов.

“Необходим ни е стабилен дългосрочен политически субект, който да залага на демократична вътрешнополитическа култура. Не малка група хора да вземат решения, не поредните лични проекти или решения, които се вземат от някое диванче или от някоя стаичка”, каза още той, цитиран в съобщението.

Според него трябва да се потърсят тези граждански организации, лица, политически формации, които споделят общите идеали, за да се формира подобен голям субект. По думите му, ако няма разговор какво трябва да се прави, ще имаме безкрайни служебни правителства.

Христо Иванов прогнозира трудна кампания, която ще доведе до още по-фрагментиран парламент. Според него в следващото Народно събрание може да се появят формации, които да направят създаването на мнозинство още по-трудно.

“Тази кампания ще има две теми, които ще се конкурират – войната и корупцията. Трябва да стане ясно, че това е една и съща тема. Само преди ден се случиха взривове в складове на български производител на оръжие. Трябва да си даваме сметка, че войната е на наша територия”, коментира  съпредседателят на ДБ.

/БТА/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.