“Хизбула” искала да използва амониевия нитрат в Ливан срещу Израел?

ВЕРСИЯТА Е НА ИЗРАЕЛСКИЯ ТЕЛЕВИЗИОНЕН CHANNEL 13

“Хизбула” очевидно е планирала да използва запасите от амониев нитрат, които предизвикаха експлозията в пристанището на Бейрут тази седмица, срещу Израел в “Трета Ливанска война”. Това съобщава израелският телевизионен Channel 13, цитиран от англоезичното издание The Times of Israel.

Материалът е бил излъчен часове, след като лидерът на “Хизбула” Хасан Насрала произнесъл реч, в която “категорично” отрича групировката му да е съхранявала оръжие или експлозиви в пристанището на Бейрут.

“Бих искал категорично да заявя, че ние нямамe нищо наше на пристанището. Никакви оръжия, никакви ракети, бомби или пушки, дори куршуми или амониев нитрат”, казал Насрала.

Израел официално не твърди, че “Хизбула” е свързана с взрива във вторник, допълва Bulgaria ON AIR.

Миналата година обаче в свои доклади Израел пише, че Мосад е съобщил на европейските разузнавателни агенции, че “Хизбула” съхранява запаси от амониев нитрат за бомби в Лондон, Кипър и другаде.

Амониевият нитрат се използва при производството на взривни вещества, а също така е съставка в производството на торoве. В миналото той е бил причина за големи индустриални аварии, а също така е била основна съставка в бомба, която унищожи федерална сграда в Оклахома Сити през 1995 г.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.