Херо Мустафа е предложена за посланик на САЩ в България

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще предложи за нов посланик в София Херо Мустафа, която в момента е зам.-ръководител на американската дипломатическа мисия в Португалия.,

Мюсюлманка и бивш бежанец, г-жа Мустафа е един от дипломатите на САЩ с необичайна история – родена е през 1973 г. в семейство на кюрди (фамилното им име е Мистафа) в Ербил, Ирак и прекарва две години в бежански лагер. Семейството на кюрдски политически активист емигрира в Америка през 1976г., бягайки от репресиите на Саддам Хюсеин. В САЩ техен покровител става лутеранска църква.

Възпитаник на университетите Джорджтаун (бакалавър по международни отношения и национална сигурност) и Принстън (магистър по международни отношения), тя говори 9 езика, включително арабски, кюрдски, турски, руски, гръцки, португалски, хинди и фарси.

В съобщението от Белия дом се уточнява, че преди това Херо Мустафа е била политически съветник в посолството в Делхи. Във Вашингтон тя е била съветник (2006-2011) на вицепрезидента Джо Байдън за Близкия изток и политиката към Южна и Централна Азия, зам.-директор на дирекцията за Афганистан в Държавния департамент и началник на кабинета на за.министъра на външните работи на САЩ по политическите въпроси Уилям Бърнс. Мустафа е била и директор (2005-2006) в Съвета за национална сигурност.

Докато е съветник в Държавния департамент на Никълъс Бърнс тя активно участва в преговорите за прекратяване на иранската ядрена програма, известни като Р5+1. Мустафа е била още директор за Израел, Палестинската автономия, Йордания, Ирак и Афганистан. Кариерата ѝ включва още позициите координатор на гражданската защита в Мосул (Ирак), консул в Бейрут (Ливан) и работа в политическия отдел на посолството в Атина (Гърция).

Работила е също като специален помощник на държавния секретар Кондолиза Райс и координатор в Мосул за иракската провинция Ниневия в екипа на Пол Бремър, временният администратор на Ирак след нахлуването от 2003 г. Там тя отговаря за гражданската администрация, служителите да получават заплати, в училищата да има учебници и лекарства в болниците, полицията да е подходящо оборудване и властите да прилагат законите. В задълженията ѝ влизат също програми за милиони долари за ремонт и строителство на пътища, мостове, административни сгради, клиники, училища и циментови заводи и силози за зърно.

Историята за възхода да дъщерята на иракско кюрдско семейство от Мино, щата Северна Дакота, е разказана в документалния филм American Herro (игра на думи с личното ѝ име и “герой”).

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.