Франкофонска вечер в къщата музей „Анание Явашов“

Стилно тържество по повод Международния ден на франкофонията /20 март/ и 30-годишнината от подписването на Хартата за приятелство между Шалон ан Шампан и Разград приюти къщата музей „Анание Явашов“.

В уютната обстановка на кафе „Франкофон“ /Café Francophone/, организирано от Регионалния център по история към Регионалния исторически музей и Сдружение „Приятели на Франция – Разград“ бяха членове на сдружението и приятели на френския език. Гост на франкофонското общество в Разград бе и зам.-кметът Добрин Добрев.

Вечерта откри началникът на отдел „Нова и най-нова история“ в РИМ- Разград проф. д-р Росица Ангелова, която припомни, че интересът на разградчани към френската култура и език датира от началото на 19-ти век, когато младежи от столицата на Лудогорието учат във френския лицей в Цариград, а след Освобождението – и в елитни университети във Франция. А Международният ден на франкофонията е празник и на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, емпатия солидарност, езиково и културно разнообразие и се отбелязва от франкофоните по цял свят

Приветствие към „посетителите“ в кафенето поднесе на френски език Светла Тодорова, студентка в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и възпитаник на френска паралелка в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград.

Председателката на Сдружението „Приятели на Франция – Разград“ Цонка Донева разказа предисторията и многообразието на вече трийсетгодишното приятелство между Разград и Шалон ан Шампан.

Вечерта премина под звуците и текстовете на любими и вечни френски шансони, поезия на френски език, споделяне на незабравими спомени и разговори между наздравиците на френски език и похапване на сладки изкушения по оригинални френска рецепти.

Още снимки вижте ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 50

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.