Фон дер Лайен пристига в България за откриването на интерконектора с Гърция

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще пристигне в България за откриванто на газовия интерконектор с Гърция, съобщи bTV, като се позова на разговор с нея след речта й “За състоянието на Съюза” пред Европейския парламент в сряда.

Според информация на служебния премиер Гълъб Донев строежът на българската част на интерконектора трябва да получи Акт 15 тази седмица. За да започне България да получава търговски количества азербайджански газ от 1 октомври, съоръжението трябва да бъде въведено в експлоатация до края на септември.

Фон дер Лайен беше в София в началото на април, за да връчи на правителството одобрението за българския план за възстановяване и устойчивост, за който служебното правителство очаква да получи пари от Брюксел до края на годината.

В речта си пред Европейския парламент в сряда председателят на Комисията заяви, че ЕС трябва се погрижи за условия за постигане на по-ниски цени, иначе икономиката му ще загуби конкурентоспособност.

В сряда Еврокомисията предложи три спешни мерки за намаляване на цената на тока и отоплението през зимата, сред които свиване на потреблението и облагане на печалбите на производители и вносители на енергия.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.