Фон дер Лайен: Пандемията грози Европа с голяма здравна и икономическа криза

Пандемията Covid-19 продължава да предизвиква хаос в Европа, заплашвайки с огромна здравна и икономическа криза континента през зимата.

Това заяви в седалището на ЕС в Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в нейния първи доклад за Състоянието на съюза.

“Хората в Европа страдат, нашата първа задача е да достигнем до нуждаещите се. Европейската икономика, основана на общ пазар, може да се справи, тя е хуманна икономика, която ни защитава и ни помага да устояваме на шоковете, създавайки възможности и просперитет.

„Европа трябва да продължи да защитава човешкия живот, това особено важи в разгара на пандемия. Трябва да се изправим срещу тази пандемия, през последните 6 месеца нашите здравни системи и медици направиха чудеса, Европа направи заедно повече, отколкото някога досега.

За мен е пределно ясно – трябва да създадем европейски здравен съюз. Затова предложих да се увеличат инвестициите, и съм щастлива, че този парламент ги одобри

Ние трябва да подсилим европейската медицинска агенция, да изградим европейска агенция за биомедицински изследвания, те ще поддържат готовността ни да реагираме на трансгранични заплахи“, изтъкна Фон дер Лайен.

В тази връзка тя обяви, че следващата година свиква световна здравна конференция в Италия.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.