Фолклор от 6 държави и 70 занаятчийски работилници на Панаира на киселото мляко

Фолклорни състави от 6 държави ще участват във вечерните концерти от Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти, които Община Разград организира за 19-ти път, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Любимото за разградчани и гостите на града събитие ще се проведе през следващата седмица – от 22 до 24 юли, ще бъде пъстро и разнообразно, с интересни изяви за всеки вкус.

В централната част на града – около Общинския културен център и джамията „Макбул Ибрахим паша“ – ще бъдат подредени шатри, в които своя продукция ще предлагат производители на млечни продукти и 70 занаятчии, всички – с майсторски свидетелства. Сред занаятите, които ще се представят, са: грънчарство, дърворезба, кожухарство, везбарство, бижутерия, металопластика, ковано желязо, иконопис, коренопластика, терзийство, плетиво, свещолеене, ебру, пирография, плъстене и други. Майсторите са от различни краища на страната: Троян, Ловеч, София, Балчик, Казанлък, Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Етрополе, Кубрат, Варна, Плевен, Монтана, Русе, Сливен, Бургас, Трявна, Дулово, Силистра, Добрич, Севлиево и Разград.

Световната пандемия с COVID-19  не позволи миналата година Разград да има своя Панаир на киселото мляко, а заради въведените различни ограничения в различните държави сега, на сцената на площад „Момина чешма“ ще видим състави само от Балканския полуостров, а не от няколко континента. И в трите вечери своето изкуство пред разградската публика ще представят състави от: Турция, Сърбия, Хърватска и Румъния, а само последната вечер ще видим изпълнения на формация от Северна Македония. Във всяка от вечерите ще има и български състави: на 22 юли – ДТА “Лудогорче“ и Капанския ансамбъл, на 23 юли – ДТС “Капанче“ и ПФА“Странджа“ – Бургас, а на 24 юли – ДТШ “Хорце“, ТА “Булгарика“ и Градски мажоретен състав, и трите към Център за работа с деца.

Откриването на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти е от 17.30 ч. на 22 юли, четвъртък, на площад „Независимост“. В 18.30 ч. започва конкурсът „Кралица на Панаира на киселото мляко“, той ще се проведе на същия площад пред Туристическия информационен център, в него ще участват представителки на танцовите състави, включени във вечерните концерти. В 19.30 ч. започва дефилето на художествените колективи, водено от новоизбраната кралица и нейните подгласнички. Те ще участват в ритуала „Добре дошли, приятели“ преди вечерния концерт на площад „Момина чешма“ от 20.30 ч.

Във втория ден – 23 юли – в Етнографския музей в квартал „Вароша“ ще има занимания за децата под надслов „Игрите на баба и дядо“. Те ще са в два периода, за различни групи деца – 9.30-10,30 и 11.00-12,00 ч. Привечер от 17.30 ч. на площад „Независимост“ е забавното състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор“, в което участват отбори от фолклорните състави. В 19.30 ч. започва дефилето на танцовите формации, а от 20.30 ч. – вечерният концерт.

В 9.30 ч. в събота, 24 юли в градинката през Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ е началото на детския пленер на тема „Панаир на киселото мляко“. Малките художници трябва да се запишат предварително до 22 юли в ЦРД или на тел. 0889358192 . В 11.00 ч. отново има занимания за малките участници в Панаира, те могат да се включат в обучения „Първи стъпки в занаята“ в Етнографския музей. Към любителите на народните танци и желаещите да ги научат е насочено следващото събитие – от 18.00 ч. на площад „Независимост“ е откритата сцена „Танцувай с нас“, на която ще има демонстрации на клубовете по народни танци и възможност за жителите и гостите на Разград да научат български народни танци. В 20.00 ч. започва дефилето на художествените колективи, а третият вечерен концерт е с начален час 20.45 ч. той ще завърши с огнено шоу и фойерверки.

Очаква се официални гости на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти да са делегации от два от градовете-побратими на Разград – Кълъраш, Румъния и Сомбатхей, Унгария.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.