Фолклорен празник на „Божурите 2022“

В красивата местност Равна гора край кубратското село Божурово се състоя 20-то издание на фолклорния фестивал „Божурите“.

Участие във фестивала взеха над 280 изпълнители – представители на читалища, формации, клубове, певчески групи, фолклорни и музикални състави. Гости на най-големия фолклорен форум, организиран от Община Кубрат, бяха народните представители Ахмед Ахмедов и Ихсан Хаккъ.

Сред гостите на събитието бяха също зам.-кметът на Община Ергене Турция Юксел Байдърлъ, кметът на Кубрат Алкин Неби, кметовете на Исперих, Лозница, Завет, Цар Калоян и Самуил

„През годините фестивалът се утвърди като една от емблемите на община Кубрат, за което сме много горди и щастливи. Този фестивал, който организираме с неизчерпаем ентусиазъм вече 20 години, показва, че в община Кубрат няма криза на духа, а има приемственост на традициите щом участниците са от най-ранна детска до преклонна възраст“, заяви в приветствието си Алкин Неби.

След това на сцената танцуваха децата от читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Кубрат,  певчески и танцови групи от читалищата в общината, като завидни фолклорни умения демонстрираха представителите на Танцов клуб при СУ „Хр. Ботев“ в Кубрат „Валенс“ с ръководител Валентина Димитрова, Фолклорна формация „Пагане“ с ръководител Гинка Панчева, както и блестящите самодейци от читалище „Стефан Караджда-1928“ в с. Бисерци.

С прекрасни песни и танци от родния и балкански фолклор се представиха и самодейците от селата: Беловец, Божурово, Севар, Звънарци, Мъдрево, Медовене, Брестовене, Равно, Сеслав и Юпер, а с песен всички присъстващи бяха поздравени лично и от кмета на село Мъдрево Салим Мустафа.

Зрелищният фолклорен маратон закриха певиците от Фолклорна група „Капанка“ към читалище „Напредък“ в село Каменово. Всички състави получиха грамоти за участие.

Години наред в община Кубрат фестивалът се провежда и с международно участие. Изявявали са се фолклорни състави от Гърция, Северна Македония, Турция, Румъния, Сърбия и Черна гора, Молдова, Швеция и други. Фестивалът е посветен на красивите и диви божури, които са от защитен вид.

/e-Razgrad/

Hits: 25

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.