“Фич”: България може да приеме еврото най-рано през януари 2023

България може да приеме еврото най-рано през януари 2023 г., се посочва в доклад на рейтинговата агенция “Фич”.

Тя припомня, че страната има положителен рейтинг ВВВ и официално започна процеса по присъединяване към валутния механизъм ЕРМ II, наричан още чакалнята на еврозоната, през юли 2018 г., а решението дали може да се присъедини се очаква до края на 2019 г.

Според агенцията България може да се присъедини към еврозоната в началото на 2023 г., ако успешно покрие критериите за ЕРМ II, а след това и по-широките критерии за конвергенция.

За Хърватия очакванията са, ако изпълни тези условия, да приеме еврото през януари 2024 г. Страната подаде молба за присъединяване към “чакалнята на еврозоната” в началото на юли 2019 г.

Румъния изрази интерес за влизане в ЕРМ II, но няма официален график. Перспективите за приемане на еврото в Унгария, Полша и Чехия в обозримо бъдеще остават далечни на фона на слабата политическа воля и в някои случаи много ниска обществена подкрепа за членство в еврозоната.

Според “Фич” сред основните ползи от приемането на еврото са: достъп до статут на резервна валута, което ще подпомогне чуждестранното търсене на вътрешни финансови активи, достъп до надеждната рамка за валутна политика на Европейската централна банка, средства за ликвидност на банките, по-ниски разходи за транзакции и увеличени търговски и капиталови потоци с останалата част от еврозоната, както и опции за допълнително външно финансиране за страни в затруднения.

Основната цена на приемането на еврото включва загуба на гъвкавост на паричната и валутната политика, макро- и финансови рискове, произтичащи от прекомерния приток на капитал, потенциал от сериозен дефлационен натиск, потенциално задължение да се допринася с финансова подкрепа за други държави членки в случай на спасителни програми.

Според “Фич” най-големи ползи от приемането на еврото ще имат страни със слаби външни финанси, които биха могли да се облагодетелстват от статута на резервна валута, държави с високи нива на заеми в евро и страни с фиксирани валутни курсове, тъй като при тях загубата на независима валутна политика ще има минимален ефект.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.