Фатме Шабан е спортист на годината на област Разград за 2021 г.     

Фатме Шабан, състезател по борба на СКБ „Лютфи Ахмедов“ – Разград, е най-добрият спортист на област Разград за 2021 г.

Изборът по традиция бе направен след номинации от общините в областта, като такава нямаше от община Самуил. По предварително определен регламент, община Разград имаше право да предложи 6 състезатели за включване в десетката, а останалите общини – по трима. Номинациите за 2021 година бяха общо 21. В гласуването, освен членовете на комисията, участваха и местни журналисти, които отразяват спортни теми. Така анкетните карти станаха общо 17. След гласуването сборът от точките на номинираните състезатели бе умножен по предварително обявени критерии, свързани с възрастовата група на спортиста, с ранга и конкуренцията на състезанията, на които са постигнати най-добрите резултати. Критерий бе още дали спортът е олимпийски или не.

След прилагане на така регламентираната методика, Фатме Шабан събра 346 точки и оглави десетката. През тази година тя завоюва III място в Държавния личен отборен шампионат /ДЛОШ/ за жени в Ловеч, I място на ДЛОШ за девойки до 21 години в Бургас, II място в Държавното лично първенство /ДЛП/ за девойки до 21 години в Сливен, VIII място на  Европейско първенство за девойки до 21 години в Дортмунд, Германия, VI място на Световно първенство по плажна борба за жени в Италия, I място на Международен турнир за девойки до 23 години от календара на Световната федерация по борба „Петко Сираков“. Фатме Шабан е участничка на  лагер в Япония за Олимпийските игри в Токио. Предложена е за стипендиант към Международния олимпийски комитет. Обявена е за най-техничен състезател на България за девойки за 2021 г. Национална състезателка е при U21,  U23 и при жените.

Второ място с 298 точки зае колоездачът Мирослав Минчев от СКК „Спринт“ – Разград. През годината той спечели III място в дисциплината 200 м на турнир Гран При купа на писта, проведен в Украйна, I място на ДЛОШ за мъже в дисциплината „1000 м от място“, проведен в Пловдив. Подобри национален рекорд на Европейското първенство в Швейцария в дисциплината 200 м.

На трето място е класиран футболистът на „Лудогорец“ Кирил Десподов. С фланелката на шампионите той достигна до груповата фаза на лига Европа през сезоните 2019-2020 г. и 2020-2021 г. В тези мачове той отбеляза 4 гола и записа 1 асистенция. Със съотборниците си Десподов спечели републиканската шампионска титла в Efbet лига за сезон 2020 – 2021 г. Във вътрешното първенство той реализира 5 попадения и даде 8 асистенции.

На четвърто място е лекоатлетът Лъчезар Вълчев от СКЛА „Лудогорец“ с 245 точки, на пето – шахматистът Ивайло Енчев от ШК „Абритус“ – Разград със 165 точки, на шесто е лекоатлетката Димана Йорданова от СКЛА „Лудогорец“ – Разград със 164 точки, на седмо – Мелис Мехмедова, състезател по борба на СКБ „Кубадън“ – Лозница със 163 точки, на осмо е състезателят по борба Сейко Калинов от СКБ „Осман Дуралиев“ – Исперих със 162 точки, на девето – Хюсеин Кельовлуев от Цар Калоян, който е играч на състезаващия се във Втора лига състав на „Лудогорец II“ със 154 точки и на десета позиция е Джем Мехмед състезател по борба на СКБ „Агросем“ – с. Острово със 136 точки .

Отбор на 2021 е представителният тим на ПФК „Лудогорец“. Тимът се класира до груповата фаза на  престижния турнир лига Европа за сезоните 2019/2020 г. и 2020/2021 г. и стана републикански шампион през сезон 2020/2021 г.

Най-перспективен млад състезател е хандбалистът Дарио Тодоров от ХК „Кубрат“ –  Кубрат.

Треньор на годината е Красен Цонев от СКЛА „Лудогорец“ /Разград/.

За изминаващата 2021-ва са присъдени и 5 специални награди. Какви са те и кои са техните носители ще бъде обявено на церемонията за награждаването. Тя ще се проведе на 22 декември, от 15 часа, във фоайето на Областна администрация на VII етаж.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.