„Фарма тийм“ притежава първите в страната уреди за имплантиране на ембриони при крави

Собствениците на фирма „Фарма Тийм“ – ветеринарните лекари д-р Никола Досев и д-р Димитрина Петрова, за поред път показаха, че са наясно с новостите в технологиите  и ползата им за животновъдството в България.

От няколко дни те притежават най-новото поколение апаратура за ембриотрансфер при кравите. Лицензът е на френска фирма само от преди четири години. Апаратурата, за пръв път внесена в страната, позволява използването както на замразени, така и на ембриони от местни крави.

С уреда, подобен на голям воден пистолет, всеки фермер може сам два пъти по-лесно да извърши осеменяването на животните във фермата си. Отпада сложното ректално изследване, благодарение на вградените в „пистолета“ видеокамери и вакуум.

В началото на тези седмица зооинженер Здравко Иванов от фирма „Си ер ай“ проведе на място обучение на всички 12 ветеринарни лекари във „Фарма тийм“. А през април двете фирми заедно ще организират обучителни семинари за фермери, които желаят да се възползват от възможностите за самостоятелно изкуствено осеменяване и да инвестират в замразени ембриони.

Припомняме, че в края на 2021 г. д-р Никола Досев и д-р Димитрина Петрова организираха благотворителната кампания  „Да спасим сърце!“, купиха и предоставиха за ползване на обществени места общо 7 мобилни дефибрилатора. В Разград апаратите са в клиниката на фирмата, в ПГПЧЕ “Екзарх Йосиф“, в ППМГ “Акад. Н.Обрешков“,  в Община Разград, в спортните зали „Лудогорец“ и „Абритус“. Един има и в ОУ „В. Априлов“ в Исперих.

/e-Razgrad/

Hits: 1690

One Reply to “„Фарма тийм“ притежава първите в страната уреди за имплантиране на ембриони при крави”

  1. В далечината 1988 година в районна ветеринарен център в Бургас имаше автомобил ОВОМОБИЛ,какво стана с него? Още едно неизвестно.
    Така,че не е нещо ново,но демокрацията направи чудеса!!
    Благодаря,ако някой прочете и има мнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.