Факт: От годината на коронавируса Разград влиза в 2021 г. с най-скъпата вода в страната – 3.63 лева

РЕШЕНИЕТО Е НА КОМИСИЯТА ЗА ЕНЕРГИЙНО И ВОДНО РЕГУЛИРАНЕ ОТ ДНЕС

КЕВР проведе закрито заседание, на което прие окончателно изменението на цените на ВиК услугите за 2021 г.

В Разград цената поскъпва с 21 стотинки – от 3.42 лв., на 3.63 лв. за кубик.

Промяна ще има в 26 области на страната. Новите цени влизат в сила от 1 януари 2021 г. Намаляват се цените на услугите на 16 ВиК дружества, за 7 дружества цените се повишават, най-значително за София и Разград – с около 6 %. За част от дружествата няма да има промяна в цените.

За първи път в процедурата по изменение на цените на услугите регулаторът отчита и ефекта от изпълнението на инвестициите, заложени от дружествата в бизнес плановете, както и изпълнението на единните показатели за ефективност, уверяват от КЕВР и изтъкват, че оценяването на дейността на ВиК операторите е извършено с прилагането на единна методика, с което се гарантира равнопоставеност между тях.

Настъпилата през 2020 г. извънредна епидемиологична обстановка заради коронавируса няма отношение към отчетените и постигнати резултати през изминалия тригодишен период 2017-2019 г., респективно няма как да бъде отчетена от Комисията в рамките на процедурата за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2021 г., посочва още в съобщението си за новите цени КЕВР.

Във връзка с решението за изменението на одобрените с бизнес плановете цени на ВиК услугите за 2021 г. Комисията спази стриктно предвидената законова процедура, подчертава регулаторът.

С това увеличение цената на водата в София ще се увеличи с 6 %, а в Разград ще пият най-скъпата вода – 3,62 лв. Абсурдни са твърденията, че доходите в Разград са се увеличили с 20 %, а социалната поносимост – с 25 %.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук по време на закритото заседание на КЕВР.

Решението на КЕВР може да видите ТУК.

/e-Razgrad.bg/

Hits: 0

One Reply to “Факт: От годината на коронавируса Разград влиза в 2021 г. с най-скъпата вода в страната – 3.63 лева”

  1. България не е федеративна, а унитарна република с централизирана държавна власт и отделните административни области не са автономни със собствени правителства и други държавни органи. Затова най-справедливо ще е държавата да определя регулирани цени за тока, водата и централното парно, които да са еднакви за цялата страна. Още повече, че България по територия не е голяма държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.