Учени от БАН искат оставки. Готови са да теглят кредит, за да върнат дарение на Пеевски

Учени от БАН определиха предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание за промени в Конституцията като смехотворно. По думите на проф. Емануел Мутафов е доста неуместно да се занимават и с “хомосексуалната паника на ВМРО”.

В нарочна пресконференция инициатори на подписка с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, проф. Мутафов, проф. Лъчезар Аврамов, проф. Росица Николова и гл. ас. д-р Георги Латев повториха исканията си. Миналата седмица в отворено писмо учени и специалисти от БАН призоваха за оставки. Под писмото се бяха подписали 169 учени, а днес те вече са 265.

Учените днес се зарекоха, че ще върнат и дарените на Академията 50 000 лева от депутата от ДПС Делян Пеевски по време на извънредното положение заради коронавируса. И ако не успеят да съберат средствата, учените са готови да изтеглят потребителски кредит.

По думите на проф. Аврамов такъв тип управление разгражда държавата – политически, икономически, научно и културно.

“Белите птици на протеста изплашиха плашилото, а плашилото започна да пише нов закон за летене на птиците. Това е мерзост и няма да допуснем това да се случи по абсолютно категоричен начин. Управляващите искат да направят първата копка на черната дупка. Академичният тон не може да бъде спазен и да се говори с научна терминология. За една кола, която е излязла от пътя не важи Законът за движение по пътищата, а Законът за гравитацията. Една джипка много дълго време лети надолу и тази джипка най-после трябва да катастрофира.”, коментира и гл.асистент д-р Георги Латев.

По думите му 40 дни всички хора на площада не искат нова конституция, а искат оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев“.

“Тези хора нямат кредит на доверие да стоят в парламента, а са тръгнали да променят основния закон на страната – конституцията”, добави той.

Проф. Мутафов обяви, че осъжда всякаква форма на насилие и призова сектора за масови мероприятия в СДВР да влезе в ролята си, за да предотвратява сблъсъците на барикадите. Надявам се кризата скоро да приключи и това да се случи с оставка, заяви проф. Мутафов.

Клуб Z

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.