Ученици от Разград една седмица в Турция по проект

Ученици от Разград се запознаха с историческите и културни забележителности на съседна Турция. Под ръководството на „Къщичката на чудесата“- „Каанланд“ възпитаници на Езиков център „Свят“ бяха на едноседмична визита в гр. Назилли, Айдън, Турция.

Поводът за посещението бе участие в първата мобилност по проект „STEAM-Powered Education, съобщи Айтен Кязимова, един от ръководителите на проекта.

Проектът е на стойност 60 000 евро, на който „Каанланд“ ЕООД е водеща организация. Проектът е за период от 18 месеца с партньори от Турция и Сърбия, а темата му е съвременните образователни подходи в обучението чрез STEAM/STEM, които включват наука, технологии, инженерство, изкуство и математика.

„Къщичката на чудесата“ е първата частна образователна организация в област Разград, която работи по проекти Еразъм + и предлага образователни услуги на деца и възрастни. Езиков център „Свят“ предлага курсове по английски език и обучава целогодишно около 100 деца от предучилищна възраст до възрастни. Квалифицирани и опитни преподаватели мотивират своите курсисти за преодоляване на езиковата бариера.

С ръководителите по проекта Айтен Кязимова и Илина Иванова, учениците Мартин Бълчинов от Основно училище (ОУ) „Н. Й. Вапцаров“, Гьозюм Евгениева от ОУ „И. С. Тургенев“, Каан Ефраим от ОУ „Хр. Ботев“, Руслана Павлова от ОУ „Н. Икономов“ и Божидара Пеева от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ се включиха в уъркшоп по роботика и коудинг и участваха в математическо състезание в Музея на математиката в Шириндже. Запознаха се още с това как се създава мелодия на песен чрез коудинг, 3D принтиране на малки фигури, но най-атрактивна част от мобилността бе посещението на известните туристически обекти Памуккале, Храма на Афродита и курорта Кушадасъ, където потопиха крака във водите на Егейско море. Децата засадиха и свое дърво в Математическия музей в Шириндже и обещаха да го поливат всяка година.

Учениците споделят, че са най-впечатлени от културата на съседнаТурция и обяда „по турски“ в планинския комплекс “Беленова”.

През март 2023 г. “Каанланд” ЕООД и Езиков център „Свят“ ще посрещнат своите партньори в Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.