Ученици от Лозница под карантина по домовете си след пътуване до Италия

15 ученици и двама техни преподаватели от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и земеделие “Александър Стамболийски” в Лозница са под 14-дневна домашна карантина, съобщи на заседание на областния кризисен щаб във връзка с коронавируса д-р Анатолий Стойнов, зам.-директор на Регионалната здравна инспекция в Разград.

По програма „Еразъм+“ от 3 до 21 февруари дванадесетокласниците са били в италианския град Сполето, регион Умбрия. Пътуването е планирано преди месеци. Групата е живяла във ферма в околностите на града.

11 от децата са от Лозница и села на общината, останалите четири – от Силистра, Шумен и Търговище. Експертите от РЗИ в тези области са уведомени за предприемане на противоепидемични мерки, бе категоричен д-р Стойнов.

„И децата и препоподавателите им са под медицинско наблюдение от общопрактикуващите им лекари, нямат оплаквания и всичко е спокойно“, каза Катя Дянкова от дирекцията “Надзор на заразните болести” към РЗИ.

От своя страна зам.-областният управител Нурие Црънгалова призова случаят да не се преекспонира и увери, че всички от групата са в добро състояние.

На заседанието на щаба днес директор на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Николай Йоцов съобщи, че са осигурени лични предпазни средства за всички в центъра.

Председателят на Съюза на общопрактикуващите лекари в Разград д-р Селиме Карагьозова информира, че в областта има увеличение на заболелите от грип, но няма  пациенти в тежки състояния.

Инфекциозното отделение на разградската болница разполага с пет стаи с по две легла, при необходимост пациенти ще бъдат настанявани и в други отделения, обяви от своя страна началникът на отделението д-р Росица Костадинова.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.