Ученици от две училища в община Разград ще получават безплатен обяд по проект на БЧК

Днес бе официалният старт на проект за безплатна трапезария за ученици, който областната организация на Български червен кръст реализира в четири училища в Разградска област, две от които са в община Разград.

Официални гости на церемонията бяха зам.-кметът на Разград Добрин Добрев, зам.-областният управител Найден Късов, началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков, кметът на Стражец Нуридин Мехмед, изпълнителният директор на Областния съвет на БЧК д-р Милена Кехайова, директорът на ДГ “Пролет“ – Стражец Петя Стефанова. Това съобщиха от пресслужбата на общинската администрация.

Това се случи в обособената за трапезария стая в ОУ “Елин Пелин“ – Стражец. Преди 25 деца от 5 до 7 клас да получат обяда си, медицинската сестра в училището изнесе кратка беседа за здравословния начин на живот. Учениците пък показаха както знания в тази сфера, така и практически умения, като сами направиха смути от полезни плодове, както и сандвичи с оригинална украса.

Трапезариите в ОУ “Елин Пелин“ – Стражец, ОУ “Г.С.Раковски“ – Раковски, ПГВМЗ “Александър Стамболийски“и СУ “Христо Ботев “- Лозница са по проект „Трапезарии за ученици в неравностойно положение“ по съвместен договор между БЧК и Турския червен полумесец. На четирите училища се осигурява по 3 лв. на обяд за дете, останалите средства се добавят от училищата или съответните общини. Целта на проекта е да се задържат децата в училище след начално образование.

100 деца ще получават безплатен обяд в продължение на 100 учебни дни, в училището в Стражец те са 25. Кетърингова фирма ще им носи основно ястие и десерт, а днес в менюто им имаше по две кебапчета, пържени картофи, две филийки хляб и паста. Децата в Раковски ще получават супа и основно ястие.

В разговор с директора на училището Диана Петрова зам.-кметът Добрин Добрев поздрави нея и екипа й за активността при реализация на подобни проекти, които подобряват живота на учениците и ги стимулират да останат в образователната система. Д. Петрова показа на зам.-кмета обновените през последните години класни стаи, обособения физкултурен салон и кътове за почивка в училищните коридори. Сподели и, че интересът към училището се повишава, наскоро дори са се записали две ученички от Ветово.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.