Ученици и учители от СУ ”Христо Ботев” – Кубрат бяха в Естония по програма „Еразъм+“

Четирима ученика и двама учители от СУ ”Хр.Ботев”-Кубрат, посетиха град Пярну, Естония, по изпълнение на проект EVA по програма „Еразъм+“, съобщиха от училищното ръководство.

В срещата участваха Десислава Веселинова и Дерия Мехмед от 9“а“ клас , Мюрсел Мехмедов от 8“а“ клас и Сенил Исмет от 8“б“ клас, придружавани от учителките по английски език в училището Нина Цонева и Марина Йорданова .

Групата била посрещната от естонските си домакини, у които са отседнали по време на визитата. Наситената с дейности програма започнала с посещение на училището партньор „Pärnu Ühisgümnaasium“ на всички партньори по проекта: Португалия, Франция, Турция, Германия и България и с концерт на хор от учениците-домакини. Датата на визитата била избрана така, че да съвпадне с ежегодния международен младежки фестивал за музика, с участието на изпълнители от Естония, Литва, Латвия и от страните –партньори.

Ключов в посещението бил документалният филм „Пеещата революция“ , в който се разказва как музиката е помогнала на Естония да се съхрани като нация.

Участниците имали възможност да се запознаят с естонския език и да научат някои основни думи, фрази и изречения. В следващите дни се провели много занимания и уроци, на които учениците усвоили умения за аргументиране и провеждане на дебати и участвали в дискусии за езика на омразата в социалните мрежи.

Групата посетила още град Тарту, където научили историята на града, разгледали забележителностите и един от най-добрите университети в Естония. Имали възможност да разгледат интерактивния Национален музей на Естония в Тарту.

Участвали и във фестивала, където гости бил членове на градската управа , консулът и пресаташето на Руското посолство, както и известни изпълнители и вокални педагози от страната. Във  фестивала участвали 30 изпълнители, а Сенил и Мюрсел  изпълнили в дует две песни, предварително подготвени с помощта на Сийка Русева -преподавател по музика в кубратското училище.

След фестивала участниците в проекта получили сертификати си за участие и се насладили на Вечерта на народите, на която пели песни, опитали ястия от различни страни, танцували и се забавлявали. Визитата приключила с културно-историческа обиколка на красивата столица на Естония Талин.

/e-Razgrad/

Hits: 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.