“Ухан 95”: Предшественик на COVID-19 e добре познат в България

Тогава вирусът също е върлувал по целия свят

Заглавие в български вестник от 1996 г.  говори за грипен вирус, подобен на COVID-19. Изданието на “Труд” от преди 24 години се пази в Народната библиотека.

Същата година този грип, наречен “Ухан 95″, е върлувал по целия свят. Симптомите са включвали висока температура, кашлица, усложнение от бронхопневмония. Само за седмица броят на разболелите се от дихателни инфекции е нараснал с близо 2000. През изминалите 7 дни медицинска помощ в столичните поликлиники са потърсили 7307 души”, пише в статията.

Спомените си за грипния вирус, който се предава по въздушно-капков път, пазят и двама медици, които са лекували пациенти, когато грипът “Ухан 95” е върлувал. Единият от тях е инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

“Тогава имаше само мантадин и нямаше тези, които се появиха по-късно – остеомивир и заламивир. Т.е нямаше дефинитивно лечение на тогавашния щам – по същия начин, по който и сега нямаме дефинитивно лечение на COVID-19”, разказа той пред Bulgaria ON AIR.

“Епидемията през 96-97-а година беше една нормална грипна епидемия. По номенклатурата на СЗО наименованията на щамовете на грипните вируси се дават според мястото, където са изолирани за първи път, както и годината, така че той се казва “Ухан 95”, обяснява епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

В статията от 1996 година пише още, че медиците започнали да прилагат 2 ваксини срещу него – Ваксигрип и Инфлувак. Инжекциите били доставени веднага в България. Създадена е специална лаборатория за масова ваксинация.

Приликите със сегашната епидемия обаче свършват дотук. Инкубационният период на двете заболявания е различен: грипът протича краткотрайно и бурно, засяга предимно младите хора, за разлика от COVID-19. Хората заживели с него без страх.

“Никога не сме слагали маски, никога не сме затваряли страни, не сме се тествали преди да се качим на самолет. Според вирусолозите в бъдеще ще продължим да бъдем свидетели на сезонни епидемии, част от които ще е и COVID-19. Към групата на респираторните вируси прибавяме още един и продължаваме живота си нормално”, добави доц. Мангъров.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.