Уроци по история на НПТГ „Ш.Петьофи“  и експерти от Държавен архив – Разград

Членовете на групата по Гражданско образование, които се обучават по програмата „Ученически олимпиади и състезания” към НПТГ „Ш.Петьофи“ – Разград проведоха две срещи с представител на Държавния архив.

Оказа се, че дистанционното обучение не може да бъде пречка за планираните по график посещения.  Това стана възможно посредством информационна система за електронно обучение.

По темата за „Холокоста и спасяването на българските евреи. Лагерите на смъртта“ говори Дарина Колева – главен експерт в архива. Тя обясни пред учениците защо холокостът не е само история  и смисълът на отбелязването на датите – 27 януари – международен ден за възпоминание на жертвите на холокоста и 10 март – Ден на спасяването на българските евреи и почитане паметта на жертвите от холокоста.

Тясе обърна накратко и към местната история и очерта контурите на еврейската общност в Разград, съществувала от втората половина на ХIХ в. до средата на ХХ в. Разказа по-подробно за интернираните  през 1943-1944 г. 2200 евреи в града и подчерта, че въпреки натрупаното напрежение през този период  антисемитските прояви са ограничени поради традиционно добрите отношения между българи и евреи.

В Денят на Разград бе разгледана темата „История на родното селище. Легенди. Любопитни факти“. По повод 28 януари експертът представи пред учениците следосвобожденския период и отношението на местната власт и на цялата общественост към останалите живи поборници и опълченци. Разказа за първото честване на празника през 1879 г., за първия кмет Георги Попов, за строежа на Мавзолея-костница. Учениците видяха запазените снимки на опълченците, документи от чествания на празника през годините, благодарствени телеграми от разградчани до кабинета на император Николай II, снимки и документи от отбелязване на 50-годишнината на 28 януари.

/e-Razgrad/

Hits: 8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.