Урок за родовата памет в музея

Като част от програмата за международния ден на музеите 18 май, учениците от Клуб „Компас” при ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” – Разград с ръководител Румяна Раденкова, проведохме урок в къща музей „Академик Анание Явашов”.

Темата на урока беше „Изследване на родовата и семейна памет”, а занятието води уредникът в къщата музей Нели Николова. Тя ни разказа за ролята и функциите на музея при съхраняване миналото, запозна ни с живота и делото на патрона на къщата Анание Явашов – една знакова личност за Разград, за историята му, за музейното дело в града, която е тясно свързана и с историята на нашето училище. Документалният филм за Академика, с осанка на мъдрец, както и родословното дърво в експозицията, ни накараха да се замислим как ние самите можем да допринесем за изследване на миналото на града, като проучваме историята на нашите родове.

По време на занятията в клуб „Компас” сме изследвали семейната си история, но този път ни беше представена методологията на проучванията на рода, как можем графично да ги изобразим, как се прави родословно дърво, къде може да бъде разположено то, така че и нашите близки да се амбицират да помагат впоследствие за издирване и събиране на материали, и как то ляга в основата на по-пълни проучвания на фамилиите. Така сами стигнахме до заключението, че изследвайки родовата и семейна памет, всеки от нас би могъл да допринесе за общата история на града.

Като практическо занятие в края на урока трябваше да изобразим родословието си. Графиките, които се получиха, ясно показват, че темата е много интересна за нас, а и самите ние имаме желанието и вдъхновението да продължим да проучваме родовата си история. Защото е жива тръпката на откривателството.

Учениците от Клуб „Компас” при ГПЧЕ „Екзарх Йосиф”, ръководител Румяна Раденкова

Hits: 24

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.