Умиращи от глад афганистански семейства продават децата си

Умиращи от глад бедни афганистански семейства продават децата си да жълти стотинки. Новината идва на фона на предупреждението от Световна програма по прехраната на ООН, която предупреди, че милиони афганистанци могат да умрат от глад, ако не бъдат предприети спешни действия за спасяването на 22,8 милиона афганистанци, които са близо до гладна смърт, пише в. Мирър.

Управляван от талибаните Афганистан е на ръба на икономическа криза, заради която бедни семейства продават децата си в отчаянието си. Близо милион деца са изложени на риск от глад, предупреди ООН.

Кризата в страната се засили, когато американските военни се изтеглиха през август, а повечето страни в света не признават правителството на талибаните. Това пък ограничи хуманитарната помощ, която светът се опитва да окаже на Афганистан.

Пред репортер на ВВС гладуващи родители разказват как са продали дъщеря си за еквивалента на £360 (около 830 лв. – бел. ред.) на мъж, който живее наблизо.

Мъжът твърдял, че тя ще бъде омъжена за сина му, когато порасне, но родителите на момичето са наясно, че може да има много по-лошо бъдеще от това да се омъжи, пише БГНЕС.

Докато говори с репортера на ВВС, майката, която държи да остане анонимна, се разплаква. „Другите ми деца умираха от глад, така че трябваше да продадем дъщеря ми. Тъжна съм, разбира се, тя ми е дете”, плаче майката.

Преди завземането на властта в Афганистан, съпругът й е работил като боклукчия, но в настоящата криза не може да работи. „Умираме от глад”, казва мъжът. “В момента нямаме нито брашно, нито олио вкъщи. Ние нямаме нищо. Не знам какво ще бъде бъдещето на дъщеря ми. Сърцето ми се къса, но нямаше как..”, разплаква се и бащата.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.