Удължиха бедственото положение в Исперих, Самуил и Завет до 5 септември

Със заповед на областния управител Гюнай Хюсмен, съгласувана с Министъра на вътрешните работи Младен Маринов, се удължава срокът на бедственото положение на територията на общините Исперих, Завет и Самуил до 5 септември.
От пресцентъра на областната администрация припомнят, че заповедта за обявяване на бедствено положение в трите общини бе издадена на 31 юли за седемдневен срок след решение на Областния щаб за бедствия и аварии поради обстоятелството, че част от населените места в тези общини попадат в обхвата на 20-километровата зона около свинекомплекса на „Агротайм“ЕООД – Исперих. Решението бе взето за ограничаване и ликвидиране на африканската чума по свинете и постигане на пълна координация и взаимодействие за предотвратяване възможностите от възникване на огнища на болестта.
Междувременно в обхвата на 20-километровата зона около свинекомплекса на „Агротайм“ЕООД – Исперих бяха установени положителни проби за африканска чума по свинете в Държавно ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“ и поради възникналата епидемиологична обстановка областният управител изпрати до МВР за съгласуване заповед за удължаване на срока на бедственото положение в Исперих, Завет и Самуил до 5 септември.
Според заповедта от 31 авуст отпада забраната за дърводобив на територията на цялата област, която бе въведена на 23 юли, горските стопанства обаче следва да прилагат всички необходими мерки с цел опазване на биосигурността. Забранява се достъпът на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването. Ангажименти към прилагане на мерките за постигане на целта на бедственото положение имат следните институции: ОДБХ-Разград, ОДМВР-Разград, РДПБЗН-Разград, ДАНС-Разград, ОПУ-Разград, ОД “Земеделие“, кметовете на общините Исперих, Самуил и Завет.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.