Турция разследва строителни предприемачи след разрушителните земетресения

Турция ще разшири разследването на строителни предприемачи, заподозрени, че са нарушили стандартите за безопасност след разрушителните земетресения, заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от “Ройтерс” и БТА.

Сойлу каза, че засега са идентифицирани 564 заподозрени, 160 души официално са арестувани и срещу много други се води разследване. “Нашите градове ще бъдат построени на правилните места, нашите деца ще живеят в по-силни градове. Ние знаем пред какъв тест сме изправени и ще излезем от това по-силни”, заяви Сойлу пред държавната “ТРТ Хабер”.

Същевременно министърът на екологията и градоустройството Мурат Курум уточни днес, че над 164 хил. сгради в Турция са се срутили, понесли са тежки щети или подлежат на събаряне, предаде ТАСС.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща домовете да бъдат построени отново в рамките на една година.

Ердоган, който е на власт от две десетилетия, е изправен пред избори след четири месеца. Още преди трусовете социологическите проучвания сочеха, че той е под натиск заради кризата от високите разходи за живот, която може да се влоши, тъй като бедствието възпрепятства селскостопанското производство, отбелязва “Ройтерс”.

Броят на загиналите в Турция в опустошителните земетресения нарасна до 43 556, съобщи Сойлу през нощта. Той посочи, че е имало 7930 вторични труса след първото земетресение на 6 февруари и че повече от 600 хил. апартамента и 150 хил. търговски обекта са претърпели поне умерени щети.

Турция започна временна схема за подкрепа на заплатите в сряда и забрани съкращенията в 10 града, за да защити работниците и бизнеса от финансовото въздействие на мощното земетресение, което удари южната част на страната.

Dnevnik.bg

Hits: 53

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.