Турция отново издирва стотици военни и полицаи за “връзки с Гюлен”

Турция поднови в последните дни кампанията срещу военни, полицаи и други за предполагаеми връзки с Фетхуллах Гюлен – проповедника, когото властите свързват с неуспелия опит за преврат през 2016 г.
Почти четири години след събитието се появяват съобщения за заповеди за арест на хора в мегаполиса Измир и другаде. В Измир бе обявено издирването на 191 души, от които 181 служат във военновъздушните сили на страната, съобщи вчера Анадолската агенция. Голяма част от тях са арестувани, но основно в други провинции на страната.
Военните се издирват, защото се смята, че са “членове на FETÖ (“Фетхуллахистка терористична организация” – съкращението, което използва Анкара, за да обозначи движението на Гюлен), проникнали в Турските въоръжени сили чрез няколко измами на входните изпити през 2005, 2011 и 2015 г.” според съобщение на прокуратурата в Измир.
Ден по-рано бе издадена заповед за задържането на 33-ма души, от които 24-ма полицаи. Отделно 42-ма души са заподозрени заради ползване на приложението ByLock. Според властите в Анкара то е използвано от привържениците на Гюлен, които Анкара обвинява за опита за преврат, отнел живота на 251 души, а ранените са близо 2200.
Заповед за ареста на други 118 души бе издадена в Истанбул миналата седмица – сред тях бяха и един полковник и трима лейтенанти в Турските въоръжени сили.
Уволнени или отстранени до момента са 150 хил. държавни служители заради предполагаеми връзки с движението на Гюлен, известно като “Хизмет”. Стотици хиляди бяха задържани или арестувани.
Западът обвинява Турция (която пък вижда в реакциите му липса на съчувствие след неуспелия пуч), че отговорът на събитията е бил “непропорционален”, с много нарушения на граждански права и свободи, потъпкване на медиите и продължило месеци наред извънредно положение.
Междувременно активисти предупреждават за нов закон, който се готви и ще създаде “квартални патрули” с численост около 28 хил. души, които ще могат да претърсват граждани и колите им и дори при нужда да прилагат сила. Критици изтъкват, че мандатът на силите, които ще отговарят пред президента, свързан с “предотвратяване на престъпления” и “засичане” на издирвани от полицията, им дава твърде много правомощия.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.